Number of the records: 1
Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta)
Myslíková, Pavla - Author
Praha : Sdružení MAC, 1999 - 31 s. : il. ; 21 cm
ISBN 80-86015-47-5
Diety pro nejčastější choroby ;
Starnovská, Tamara, - Author
obezita dietoterapie dietní jídla
kuchařské receptyCall number C 295.243 Umístění 613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa. Redukční diety Title statement Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta) : recepty, rady lékaře / [Pavla Myslíková, Tamara Starnovská] Main entry-name Myslíková, Pavla (Author) Issue data Praha : Sdružení MAC, 1999 Phys.des. 31 s. : il. ; 21 cm ISBN 80-86015-47-5 National bibl. num. cnb000738343 Edition Diety pro nejčastější choroby Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje rejstřík Another responsib. Starnovská, Tamara, 1957- (Author)
Subj. Headings obezita * dietoterapie * dietní jídla Form, Genre kuchařské recepty Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 615.874.2 , 641.563 , 613.24 , (083.12) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa. Redukční diety Document kind BOOKS Obezita je nemoc, kterou charakterizuje nadměrné ukládání zásobního tuku v těle. K tomuto stavu dochází, jestliže existuje nerovnováha mezi příjmem živin ve stravě jako zdroji energie a jejím výdejem. Nejčastější příčinou obezity je nadměrný přísun potravy. Obecně lze říci, že stoupá obliba energeticky vydatných potravin, jako jsou smažené pokrmy, sladkosti, bílé pečivo, alkohol apod. Dalším faktorem, který hraje důležitou roli a napomáhá rozvíjení obezity, je neúměrně nízký výdej energie při sedavém způsobu života. Ke vzniku obezity přispívá i nevhodný rytmus přijímání potravy. Pro obézní populaci je typické, že obvykle nesnídá a během dne se odbude něčím rychlým. Většinu denního objemu potravy pak ale soustředí na večeři nebo dokonce na dobu před spánkem, což ovšem po předchozím částečném hladovění ukládání tuku v těle podporuje. V úvodním slově lékař - specialista vysvětluje podstatu choroby a okolnosti, za kterých se může objevit, změna životního stylu jako základ úspěšné léčby choroby. Následuje tabulka doporučených a zakázaných potravin a 51 receptů na teplá i studená jídla, které sestavila vrchní dietní sestra Fakultní Thomayerovy nemocnice. Recepty označené DIA jsou vhodné i pro nemocné cukrovkou. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1