Number of the records: 1  

Parmský klášter


  1.  Stendhal, 1783-1842 - Author
    Praha : Československý spisovatel, 1950 - 538 s.
      Jirda, Miloslav, - Translator   Žantovská, Hana, - Translator
     francouzské romány  psychologické romány
    Title statementParmský klášter / Stendhal ; [z francouzského originálu ... přeložil Miloslav Jirda ; báseň Ronsardovu a La Fontaineovu přeložila Hana Žantovská]
    Main entry-name Stendhal, 1783-1842 (Author)
    Issue dataPraha : Československý spisovatel, 1950
    Phys.des.538 s.
    National bibl. num.cnb000676632
    NoteK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    OriginalChartreuse de Parme
    Another responsib. Jirda, Miloslav, 1895-1970 (Translator)
    Žantovská, Hana, 1921-2004 (Translator)
    Form, Genre francouzské romány * psychologické romány
    Conspect821.133.1-3 - Francouzská próza, francouzsky psaná
    UDC 821.133.1-31
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    V prvých kapitolách románu poznáváme Italii, jak si ji Stendhal představoval v jejích nejšťastnějších chvílích za příchodu francouzské armády. Mladý hrdina románu, Fabrizzio del Dongo, nadšený pro Napoleona a jeho ideály, dostane se do bitvy u Waterloo; její líčení je skvělou ukázkou Stendhalova popisného umění. Největší část svého života prožije Fabrizzio na dvoře vévody parmského, kde se má stát zástupcem arcibiskupovým. Parmský dvůr, jeden z četných italských dvorečků, zašněrovaných despotismem a monarchií 18. stol., je nadále střediskem děje. V tomto prostředí se odehrává celý děj, intriky a protiintriky, panovnické choutky a kariérismus patolízalů, strach a nenávist, mstivost a ambice, osobní účty a protekce. Základní rozpor Stendhalův je tu ještě zřetelnější - opět hledá Fabrizzio východisko z požitků civilisace staré a zkaženosti nové "civilisace zušlechtěné" - v ctižádosti, aktivitě, v lásce a nakonec v útěku ze života. Zdroj anotace: NKP
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.