Number of the records: 1  

Bronzová přeslice


  1.  Katerli, Jelena Iosifovna, 1902-1958 - Author
    1. autoris. vyd. - Praha : Svoboda, 1952 - 363 s. ; 8°
    Lidová knihovna ;
     ruské romány
    Call numberC 136.445
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( sklad )k vypůjčeníC 136.445   

    InfoRETRO-CATALOGUING - SHORT RECORD
    Title statementBronzová přeslice / Jelena Katěrliová ; [z ruského originálu přeložila Věra Kleslová ; po odborné stránce přehlédl Miloslav Hejl]
    Main entry-name Katerli, Jelena Iosifovna, 1902-1958 (Author)
    Edition statement1. autoris. vyd.
    Issue dataPraha : Svoboda, 1952 (Brno : Svoboda 5)
    Phys.des.363 s. ; 8°
    National bibl. num.cnb000407369
    Edition Lidová knihovna (Svoboda) ; 101
    OriginalBronzovaja prjalka
    Form, Genre ruské romány
    Conspect821.161.1 - Ruská literatura
    UDC 821.161.1-31
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    Román o rozvoji sovět. průmyslu po Vel. vlastenec. válce. Venkovská přádelna poslala leningradskému strojařskému závodu návrh na lnářský dopřádací stroj, upravený tak, aby bylo zabráněno přetrhávání nití. Návrh byl však neodborně vypracován, setkal se s nepochopením a nedůvěrou vedoucích a části zaměstnanců a závod mimo to pracoval současně na jiném důležitém vynálezu a mohl proto uvolnit pro dopřádací stroj jen malý počet pracovníků. Přes všechny tyto překážky a potíže byl však návrh prozkoumán a přepracován, neboť "sovětské společenské bytí je tak zorganisováno, že nová pokroková věc vždycky zvítězí". - Na osudech jednotlivých zaměstnanců a na životě celého kolektivu je ukázáno, jak společenské bytí působí na společenské vědomí lidí, jak jsou zbavováni přežitků kapitalistického nazírání (neuvědomělého a lehkomyslného vztahu k socialist. vlastnictví, falešné humanity a pod.) a jak jsou v nich pěstovány vlastnosti pokrokových sovět. lidí. Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.