Number of the records: 1
SYS 0475768 LBL 00892nam-a2200277-a-4500 003 CZ-CbJVK 005 20210127102813.4 007 ta 008 131025s2013----xr-a---e------000-0-cze-d 015 $a cnb002518324 020 $a 978-80-87049-65-5 (váz.) 035 $a (OCoLC)864849956 040 $a KLG001 $b cze 072 -7
$a 641 $x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla $2 Konspekt $9 19 080 $a 641.568(437.3) $2 MRF 080 $a (083.12) $2 MRF 100 1-
$a Pospěchová, Petra, $d 1978- $7 xx0078593 $4 aut 245 10
$a Regionální kuchařka : $b všechny chutě Čech, Moravy a Slezska / $c Petra Pospěchová 250 $a Vyd. 1. 260 $a Praha : $b Smart Press, $c 2013 300 $a 280 s. : $b barev. il. ; $c 25 cm 504 $a Obsahuje bibliografii 520 3-
$a Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky. Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“... Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny. $c okcz $u https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788087049655 $2 Web obalkyknih.cz 650 07
$a česká jídla $7 ph116856 $2 czenas 655 -7
$a kuchařské recepty $7 fd132687 $2 czenas 910 $a CBA001 FMT BK Citation
Number of the records: 1