Number of the records: 1  

Regionální kuchařka

  1. SYS0475768
    LBL
      
    00892nam-a2200277-a-4500
    003
      
    CZ-CbJVK
    005
      
    20210127102813.4
    007
      
    ta
    008
      
    131025s2013----xr-a---e------000-0-cze-d
    015
      
    $a cnb002518324
    020
      
    $a 978-80-87049-65-5 (váz.)
    035
      
    $a (OCoLC)864849956
    040
      
    $a KLG001 $b cze
    072
    -7
    $a 641 $x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla $2 Konspekt $9 19
    080
      
    $a 641.568(437.3) $2 MRF
    080
      
    $a (083.12) $2 MRF
    100
    1-
    $a Pospěchová, Petra, $d 1978- $7 xx0078593 $4 aut
    245
    10
    $a Regionální kuchařka : $b všechny chutě Čech, Moravy a Slezska / $c Petra Pospěchová
    250
      
    $a Vyd. 1.
    260
      
    $a Praha : $b Smart Press, $c 2013
    300
      
    $a 280 s. : $b barev. il. ; $c 25 cm
    504
      
    $a Obsahuje bibliografii
    520
    3-
    $a Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky. Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“... Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny. $c okcz $u https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788087049655 $2 Web obalkyknih.cz
    650
    07
    $a česká jídla $7 ph116856 $2 czenas
    655
    -7
    $a kuchařské recepty $7 fd132687 $2 czenas
    910
      
    $a CBA001
    FMT
      
    BK

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.