Number of the records: 1  

Ruská kuchyně v proměnách doby

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Pešek, Petr - Author
    Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2007 - 236 s. : il.
    ISBN 978-80-86818-55-9
    Russia Altera ;
     gastronomie  stravování  ruská jídla
     monografie
    Call numberC 328.617
    Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky
    Ruská kuchyně v proměnách doby
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 328.617   

    Title statementRuská kuchyně v proměnách doby : gastro-etno-kulturní studie / Petr Pešek
    Main entry-name Pešek, Petr (Author)
    Issue dataČervený Kostelec : Pavel Mervart, 2007
    Phys.des.236 s. : il.
    ISBN978-80-86818-55-9
    National bibl. num.cnb001780884
    Edition Russia Altera ; sv. 5
    NoteTerminologický slovník
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografii
    Language noteAnglické resumé
    Subj. Headings gastronomie - dějiny - Rusko * stravování - dějiny - Rusko * ruská jídla
    Form, Genre monografie
    Conspect641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
    UDC 613.2 , 640 , (470+571) , 641/642 , (048.8)
    CountryČesko
    Languagečeština ; ruština
    Ve volném výběru641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky
    Document kindBOOKS
    Ruská kuchyně v proměnách doby
    Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice. Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii, historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury. Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty, principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.