Number of the records: 1  

Praxe a řeč

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Vyšohlíd, Zdeněk, 1948- - Author
    Poříčany : Nussberger, 2005 - 159 s. ; 15 cm
    ISBN 80-902010-3-2
     poznání  řeč  smyslové vnímání
     monografie
    Call numberC 321.765
    Umístění 165 - Teorie poznání
    Praxe a řeč
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( příruční sklad )k vypůjčeníC 321.765 v1   
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 321.765   
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 321.765 v2   

    Title statementPraxe a řeč : kapitoly za Karlem Kosíkem / Zdeněk Vyšohlíd
    Main entry-name Vyšohlíd, Zdeněk, 1948- (Author)
    Issue dataPoříčany : Nussberger, 2005
    Phys.des.159 s. ; 15 cm
    ISBN80-902010-3-2
    National bibl. num.cnb001643617
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografické odkazy
    Subj. Headings poznání * řeč * smyslové vnímání
    Form, Genre monografie
    Conspect165 - Teorie poznání. Epistemologie
    UDC 159.93 , 159.94 , 165 , 612.7
    CountryČesko
    Languagečeština
    Ve volném výběru165 - Teorie poznání
    Document kindBOOKS
    Praxe a řeč
    Jestliže bytí je pohyb, proces, pak to znamená připisovat ideu, nebo také tvar či smysl příběhu opět zase pohybu, procesu, příběhu. Bytí se dostává do pohybu, ba má svůj příběh, otevřený jakousi pozoruhodnou, a přece pozornosti unikající atmosféru slovesa, kterou se pokoušíme vystihnout a myslet tímto povídáním o indiferenci bytí. Skutečností této chvíle je právě myšlenka, kterou máme takto nainstalovanou. Indiference řeči umožňuje, aby někdo řekl a zaznamenal, že někdo řekl, co někdo jiný říkal... Jako by se tak vrstvily roviny sloves, vyprávění, příběhů. Ke sféře řeči patří, že rozumí bytí v jeho indiferenci. Indiference bytí otevírá prostor fantazii a nadhledu, z indiference bytí vzchází svoboda, humor i poezie bytí. Zdroj anotace: Městská knihovna v Praze
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.