Number of the records: 1
Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana (se zřetelem na Moravu a Slezsko)
Čapka, František, 1942- - Author
Vyd. 1. - Brno : Masarykova univerzita, 2011 - 273 s., [22] s. obr. příl. : il., mapy, portréty, faksim. ; 25 cm
ISBN 978-80-210-5717-3 (brož.)
Slezák, Lubomír, - Author
Česká strana agrární
do 1938
cukrovarnictví cukrovary cukrovarnický průmysl dějiny podnikání podpora podnikání agrární strany
Morava (Česko) do 1938 Slezsko (Česko) do 1938
kolektivní monografieCall number B 52.614 Umístění 664 - Potravinářství Title statement Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana (se zřetelem na Moravu a Slezsko) / František Čapka, Lubomír Slezák Portion of title Cukrovarnictví a agrární strana Main entry-name Čapka, František, 1942- (Author) Edition statement Vyd. 1. Issue data Brno : Masarykova univerzita, 2011 Phys.des. 273 s., [22] s. obr. příl. : il., mapy, portréty, faksim. ; 25 cm ISBN 978-80-210-5717-3 (brož.) National bibl. num. cnb002358624 Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky Language note Německé resumé Another responsib. Slezák, Lubomír, 1932- (Author)
Another responsib. Masarykova univerzita (Publisher)
Subj. Headings Česká strana agrární * do 1938 * cukrovarnictví - Česko - do 1938 * cukrovary - Česko - do 1938 * cukrovarnický průmysl - Česko - do 1938 * dějiny podnikání - Česko - do 1938 * podpora podnikání - Česko - do 1938 * agrární strany - Česko - do 1938 * Morava (Česko) - hospodářské poměry - do 1938 * Slezsko (Česko) - hospodářské poměry - do 1938 Form, Genre kolektivní monografie Conspect 664 - Potravinářský průmysl UDC 664.1 , 664.1:005.71 , 664.1:338.45 , 658.114(091) , 338.246 , 329.63:338.43 , 338 , (437.32) , (437.33) , (048.8:082) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 664 - Potravinářství Document kind BOOKS Monografie si klade za cíl vytvořit ucelený a přehledný obraz vývoje cukrovarnictví od jeho počátků do konce první republiky (1938), přičemž se specializuje na oblast Moravy a Slezska. Práce je rozdělena do dvou základních kapitol. První se zabývá obdobím od konce 20. let 19. století do konce první světové války (1918). Byla to léta hledání, pokusů, prvních úspěchů, ale i mnoha ekonomických a technologických propadů. První provozy byly vesměs malé a měly manufakturní charakter, byly zakládány příslušníky šlechtických velkostatků. Postupně mezi ně pronikali zástupci měšťanských a obchodních či finančních vrstev. Od konce 60. let vznikaly i rolnické cukrovary. Postupně se stávalo cukrovarnictví v českých zemích i významným vývozním artiklem. Začalo propojování cukrovarnictví na finanční kruhy v monarchii. Na stranu pěstitelů cukrové řepy se stále více stavěla agrární strana. Vrchol cukrovarnictví přišel v letech první republiky, což sleduje druhá kapitola. V těchto letech cukrovary na Moravě a ve Slezsku reprezentují zejména dvě seskupení - na střední a severní Moravě to bylo sdružení kolem Jana Vacy, na jižní Moravě pak cukrovarnický koncern Viktora Stoupala, který představoval příklad pronikání agrárního kapitálu do cukrovarnictví na Moravě. České a moravskoslezské cukrovarnictví prošlo mezi dvěma světovými válkami obdobím velkého rozkvětu, třebaže konjunktura netrvala dlouho. Vydáno ve spolupráci s Masarykovou univerzitou. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1