Number of the records: 1
Baudišová, Jana, 1962- - Author
Vyd. 1. - Olomouc : Fontána, 2003 - 256 s. : il. ; 22 cm
ISBN 80-7336-112-4
Podracká, Anna - Author
postní jídla pravoslavná liturgie
kuchařské receptyCall number C 311.597 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Title statement Postní pokrmy podle pravoslavné tradice : postní pokrmy a jejich příprava, snídaně a přesnídávky, polévky, hlavní jídla slaná, sladká jídla, sváteční pokrmy, paschální pokrmy / Jana Baudišová, Anna Podracká Additional Variant Titles Pravoslavná kuchyně v období postu Main entry-name Baudišová, Jana, 1962- (Author) Edition statement Vyd. 1. Issue data Olomouc : Fontána, 2003 Phys.des. 256 s. : il. ; 22 cm ISBN 80-7336-112-4 National bibl. num. cnb001299970 Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografie Another responsib. Podracká, Anna (Author)
Subj. Headings postní jídla * pravoslavná liturgie Form, Genre kuchařské recepty Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 271.2-528.8 , 641.565 , (083.12) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Document kind BOOKS V tomto bohatém receptáři naleznete hotovou žeň jednoduchých, levných, ale především zdravých pokrmů, které vycházejí z lidových pravoslavných tradic mnohých evropských národů. Právě v této duchovní tradici byla postní pravidla rozpracována nejpodrobněji, protože v pravoslaví je půst jednou z důležitých složek praktické víry. Erudované autorky věnovaly vedle souboru receptů pozornost i náležité přípravě postních pokrmů i užitečnému ohlédnutí do historie, v němž ožívají prastaré náboženské tradice, z nichž se mnohé dochovaly v té či oné podobě do dnešních dní. Receptář vás zásobí celým spektrem strasovacích chodů: od snídaní a přesnídávek (čaj z křížal, jahelná pomazánka…), polévek (sedminásobná polévka, pochlebka či srbské ščorby), hlavních chodů, těstovinových a rýžových pokrmů, jídel z tradičních luštěnin a zeleniny, četných pirohů, omáček a salátů, až po sváteční a paschální pokrmy, jako je kolivo či „chobotnice“.Tento jedinečný výbor z ruských, ukrajinských, bulharských, srbských a samozřejmě českých postních pokrmů uzavírá zamyšlení o člověku, jeho vztahu k přírodě i stravě v zrcadle Knihy knih – Bible. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1