Number of the records: 1  

Rusko pohledem z kuchyně

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Szabłowski, Witold, 1980- - Author
    První vydání v českém jazyce - 396 stran : ilustrace, portréty ; 21 cm
    ISBN 978-80-7675-074-6
      Jiskrová, Jaroslava, - Translator
     panovníci  prezidenti  stravovací zvyky  politické dějiny
     Rusko
     reportáže
    Call numberC 417.591
    Umístění 94(470+571) - Dějiny Ruska
    Rusko pohledem z kuchyně
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) vypůjčeno (do *11.09.2024)C 417.591   
    Na Sadech - dospělé ( naučná ) vypůjčeno (do 09.10.2024)C 417.591 a   

    Unifikovaný název Rusko od kuchni. Česky
    Údaje o názvuRusko pohledem z kuchyně : jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou / Witold Szabłowski ; z polského originálu Rusko od kuchni. Jak zbudovać imperium nożem, chochlą i widelcem přeložila Jaroslava Jiskrova
    Záhlaví-jméno Szabłowski, Witold, 1980- (Autor)
    Údaje o vydáníPrvní vydání v českém jazyce
    NakladatelPraha : Dokořán, 2023
    Fyz.popis396 stran : ilustrace, portréty ; 21 cm
    ISBN978-80-7675-074-6
    Číslo nár. bibl.cnb003576592
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii
    Dal.odpovědnost Jiskrová, Jaroslava, 1949- (Překladatel)
    Předmět.hesla panovníci - Rusko * prezidenti - Rusko * stravovací zvyky * politické dějiny - Rusko * Rusko - dějiny
    Forma, žánr reportáže
    Konspekt94(47+57) - Dějiny SSSR a Ruska
    MDT 32-051 , 929.731 , 640.4 , 94(470+571) , 32(091) , (470+571) , (0:82-4)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru94(470+571) - Dějiny Ruska
    Druh dok.KNIHY
    PobočkaRezervace
    Lidická volný výběr1
    Na Sadech dospělé1
    Celkem2
    Rusko pohledem z kuchyně
    Proč s posledním ruským carem zastřelili i jeho kuchaře? Kdo se staral o Stalinův jídelníček v jeho tajné dače nedaleko Moskvy? Co dostávali k jídlu první likvidátoři černobylské katastrofy? Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na bestseller Jak nakrmit diktátora, tentokrát se však autor vydává po stopách kuchařů, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se utvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu. V osmnácti příbězích vypráví osudy lidí, kteří vařili vůdcům země od Mikuláše II. až po Putina, ale také sovětským vojákům v Afghánistánu. Setkává se s pamětníky hladomoru na Ukrajině a blokády Leningradu, zavede nás „do kuchyně“ v obležené mariupolské továrně Azovstal. Prozradí, co jedli první kosmonauti, ale také se snaží přijít na to, kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček vařil pro Lenina a Stalina. Především je ale tato kniha o tom, jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům a jak ruské impérium po celé věky zdatně krmí své obyvatele propagandou. Když nahlédneme pod pokličku ruského režimu, naskytne se nám unikátní pohled na osud země od posledních záchvěvů carismu až po dnešní dobu. Ten je navíc doplněný řadou receptů různorodé kulinářské kultury Ruska a dalších národů SSSR.   Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.