Number of the records: 1  

Jak se co dělávalo..., aneb, O dovednostech našich dědů a babiček

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Skopová, Kamila, 1944- - Author
    Vydání: první - 100 stran : ilustrace ; 17 cm
    ISBN 978-80-270-7937-7
    19. století
     dovednosti a znalosti  lidová kultura  životní styl
     populárně-naučné publikace
    Call numberC 396.944
    Umístění 39 - Kulturní antropologie. Národopis. Zvyky. Lidové umění
    Jak se co dělávalo..., aneb, O dovednostech našich dědů a babiček
    BranchPlaceInfoSignature
    Na Sadech - dospělé ( naučná ) k vypůjčeníC 396.944 a   
    Vltava k vypůjčeníC 396.944 Va   

    Údaje o názvuJak se co dělávalo..., aneb, O dovednostech našich dědů a babiček / Kamila Skopová
    Část názvuO dovednostech našich dědů a babiček
    Záhlaví-jméno Skopová, Kamila, 1944- (Autor)
    Údaje o vydáníVydání: první
    NakladatelPraha: Blahoslav Lukavec - Bonsai servis, 2020
    Fyz.popis100 stran : ilustrace ; 17 cm
    ISBN978-80-270-7937-7
    Číslo nár. bibl.cnb003230706
    Předmět.hesla 19. století * dovednosti a znalosti - Česko - 19. století * lidová kultura - Česko - 19. století * životní styl - Česko - 19. století
    Forma, žánr populárně-naučné publikace
    Konspekt39 - Kulturní antropologie. Etnologie. Etnografie
    MDT 379.82/.84 , 39 , 316.728 , (437.3) , (0.062)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru39 - Kulturní antropologie. Národopis. Zvyky. Lidové umění
    Druh dok.KNIHY
    Jak se co dělávalo..., aneb, O dovednostech našich dědů a babiček
    Moderní doba nás zbavila manuální dřiny, ale zároveň jsme přišli o nespočet dovedností našich předků. Leckdo ještě doma opatruje ohmataný hmoždíř, v němž babička tloukla koření, dřevěný hříbek na látání punčoch, dědův starodávný hoblík a babku, na které naklepával kosu. Jak se s podobnými každodenními předměty zacházelo? Drobná, ale obsahově hutná kniha dále vysvětluje, co to byly tacle, herdule, mašnógl či hemzáky, a jak se v dřívějších dobách připravovala couračka, žahour či podplamenice. Nebo jak se pekl domácí chléb, jak se v hospodářství zpracovávalo mléko, len, ovčí vlna, husí peří, dřevo, rozličné proutí, a nebo jak se krmily husy. Vesměs jde o činnosti takřka zapomenuté, ale nikoli překonané. Naopak, k mnohým se snažíme s úctou vracet, nebo u nich alespoň hledat inspiraci. Kniha je napsána velice čtivou formou a autorka ji doplnila mnoha ilustracemi. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.