Number of the records: 1
SYS 0102603 LBL 00854nam^a2200277^a^4500 003 CZ-CbJVK 005 20240527222738.1 007 ta 008 081031s2008----xr-ab--e------001-0-cze-- 015 $a cnb001825046 020 $a 978-80-7391-108-9 (váz.) 035 $a (OCoLC)276818761 040 $a ABA001 $b cze 041 1-
$a cze $h eng 043 $a e-fr--- 072 -7
$a 641 $x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla $9 19 $2 Konspekt 080 $a 641.568(44) $2 MRF 080 $a 663/664 $2 MRF 080 $a (44) $2 MRF 080 $a 641/642 $2 MRF 080 $a (083.12) $2 MRF 245 00
$a Culinaria Francie / $c André Dominé, editor ; Günter Beer, fotograf 246 30
$a Kulinární průvodce 260 $a [Praha] : $b Slovart, $c c2008 300 $a 468 s. : $b barev. il., mapy ; $c 26 cm 500 $a Přeloženo z angličtiny 500 $a Obálkový podnázev: kulinární průvodce 500 $a Terminologický slovník 500 $a Obsahuje rejstřík 520 3-
$a Francie nepochybně zůstává velmocí v oblasti gastronomie. Žádná jiná země světa se nemůže chlubit takovým nesmírným bohatstvím specialit. Žádná jiná země nemá nic ani vzdáleně srovnatelného s francouzskou sítí vybraných restaurací, kde tisíce kuchařů uchovávají tradice vynikajícího kuchařského umění a ukazují své pozoruhodné tvůrčí schopnosti v neustálé snaze o vytvoření nových pochoutek. Žádná jiná země nevyrábí tolik různých a vynikajících vín. Všechny nejslavnější odrůdy světa, Chardonnay, Sauvignon, Cabernet, Merlot a Syrah, pocházejí z Francie. Tato podivuhodná hojnost a složitost nevznikla náhodou. "Les plaisirs de la table" (radosti stolování) jsou ve Francii přístupné všem, i lidem s velmi skromnými prostředky. Muži i ženy, levicově i pravicově smýšlející, konzervativní i revolucionářské povahy, bohatí i chudí - ti všichni chtějí u stolu zažít potěšení z jídla. Slávu a uznání si zaslouží nejenom kuchaři a vinaři, ale také cukráři, pekaři, řezníci, chovatelé drůbeže, pastevci koz a výrobci sýrů - nesmíme však zapomenout ani na zelináře a obchodníky s rybami, majitele lahůdkářství a provozovatele vinoték. I když se celá země určitě shodne na tom, co je dobré jídlo, věnuje se značná pozornost krajovým specialitám, které jsou již odedávna první známkou politické decentralizace. Kulinářské hranice bývají jen zřídkakdy přísně vymezené. V podobných geografických, klimatických a historických podmínkách však lidé mívají podobné chuti. Na základě podobností se nám podařilo rozdělit Francii z hlediska jídla a pití na dvanáct oblastí. Každá z nich má vlastní individuální charakter a vynikající speciality, z nichž některé mohou být pro vás překvapením. Autor: Dominé André; Výpravná publikace s nádhernými fotografiemi a lákavými recepty i texty popisujícími francouzskou kuchyni a vše, co s ní souvisí. Francie nepochybně zůstává v oblasti gastronomie velmocí. $c okcz $u https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788073911089 $2 Web obalkyknih.cz 650 07
$a gastronomie $z Francie $7 ph120473 $2 czenas 650 07
$a potraviny $z Francie $7 ph115833 $2 czenas 650 07
$a francouzská jídla $7 ph114588 $2 czenas 655 -7
$a kuchařské recepty $7 fd132687 $2 czenas 700 1-
$a Dominé, André $7 xx0037403 $4 edt 700 1-
$a Beer, Günter, $d 1955- $7 xx0028381 $4 pht 765 0-
$t Culinaria France $9 Česky 910 $a CBA001 FMT BK Citation
Number of the records: 1