Number of the records: 1  

Z dějin českého národa


  1.  Červinka, František, 1923-1981 - Author
    1. vyd. - Praha : Osvěta, 1952 - 38 s. :
     Jirásek, Alois, 1851-1930.  Jirásek, Alois, 1851-1930.
     národní obrození
     Česko 18.-19. století
     přednášky
    Call numberNE 3.890/8,9
    Umístění
    BranchPlaceInfoSignature
    Zlatá Koruna ( Netolická knihovna, knihy )nedostupnýNE 3.890/8,9   

    Title statementZ dějin českého národa. VIII. část cyklu přednášek, "U nás" / František Červinka
    Portion of titleU nás
    Filosofská historie
    Main entry-name Červinka, František, 1923-1981 (Author)
    Edition statement1. vyd.
    Issue dataPraha : Osvěta, 1952
    Phys.des.38 s. :
    National bibl. num.cnb000507794
    NoteObsahuje též: IX. část cyklu přednášek, Filosofská historie
    Subj. Headings Jirásek, Alois, 1851-1930. * Jirásek, Alois, 1851-1930. * národní obrození - Česko - 18.-19. století * Česko - dějiny - 18.-19. století
    Form, Genre přednášky
    Conspect94(437) - Dějiny Česka a Slovenska
    UDC 930.85 , 94(437.3) , (042.3)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    Partition's nameObsahuje též: IX. část cyklu přednášek, Filosofská historie
    Z dějin českého národa
    Obě přednášky seznamují s historickými a politickými událostmi, které jsou pozadím Jiráskových románů "U nás" a "Filozofská historie". První pojednává o významu našeho národního obrození, o úloze napoleonských válek ve vývoji společnosti, o složení obyvatelstva v českých městech a na venkově v 1. pol. min. stol., o podstatě "kontinentálního systému", o ohlasu franc. revoluce a polského povstání u nás a o poměru české buržoazie k proletariátu. Druhá přednáška probírá příčiny revoluce v r. 1848, vznik a význam Svatováclavského výboru, klady červnového povstání a příčiny, pro které se stala revoluce r. 1848 zdrojem živých národních tradic. Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.