Number of the records: 1  

Sedmnáct slabik

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Hůla, Jiří, 1944-2022 - Author - Illustrator
    První vydání - 64 nečíslovaných stran : barevné ilustrace ; 18 cm
    ISBN 978-80-257-4432-1
     česká poezie  haiku
    Call numberC 421.393
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 421.393   

    Title statementSedmnáct slabik / Jiří Hůla
    Main entry-name Hůla, Jiří, 1944-2022 (Author) (Illustrator)
    Edition statementPrvní vydání
    PublicationPraha : Argo, 2024
    Phys.des.64 nečíslovaných stran : barevné ilustrace ; 18 cm
    ISBN978-80-257-4432-1
    National bibl. num.cnb003609722
    NoteObálkový podnázev: 49 haiku
    Form, Genre česká poezie * haiku
    Conspect821.162.3-1 - Česká poezie
    UDC 821.162.3-1 , (0:82-14)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    Jiří Hůla byl české kulturní veřejnosti znám především jako břitký výtvarný kritik a duchovní otec Archivu výtvarného umění, který nyní hostí Centrum současného umění Dox. Za pozornost ovšem stojí i jeho vlastní tvorba, ať už na poli výtvarného umění či literatury. Experimentální poezii i tzv. „vizuálním básním“ se věnoval dlouhá léta; v posledních letech života si pak na dlouhých procházkách, cyklistických projížďkách a cestách do zahraničí začal zapisovat svérázná haiku – z přísné japonské formy si přitom vzal především ono proslulé formální omezení: haiku má čítat sedmnáct slabik. Do značné míry ovšem zůstává věrný i původnímu duchu haiku: dokáže sevřeným způsobem zachytit utkvělý obraz, vyjádřit lapidární děj či pohnutí mysli, a to vše ve třech kratičkých verších. Jeho haiku zůstala za jeho života nevydána; z pozůstalosti je nyní k vydání připravil autorův syn Martin Hůla ve spolupráci s Tomášem Pácaltem. Kniha vychází u příležitosti nedožitých osmdesátin Jiřího Hůly. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.