Number of the records: 1  

K typologii literární kritiky a literární vědy


  1.  Kautman, František, 1927-2016 - Author
    Praha : Primus, 1996 - 189 s. ; 21 cm
    ISBN 80-85625-35-0
     literární věda  literární kritika  typologie (lingvistika)
     studie
    K typologii literární kritiky a literární vědy
    Title statementK typologii literární kritiky a literární vědy / František Kautman
    Main entry-name Kautman, František, 1927-2016 (Author)
    Issue dataPraha : Primus, 1996
    Phys.des.189 s. ; 21 cm
    ISBN80-85625-35-0
    National bibl. num.cnb000150130
    NoteK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    NoteNěm. res.. Bibliogr. pozn.. Pozn.. Připraveno do tisku r. 1971
    Internal Bibliographies/Indexes NoteBibliogr.. Odkazy na lit.
    Subj. Headings literární věda * literární kritika * typologie (lingvistika)
    Form, Genre studie
    Conspect82.0 - Literatura (teorie)
    UDC 82.0 , 82-95 , 81'44 , (048.8)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    K typologii literární kritiky a literární vědy
    Autor, proslulý literární vědec, se výzkumem metod interpretace textu literárního díla zabýval koncem 60. let. Vychází z poznání, že současné metody interpretace literárního díla jsou inspirovány strukturalismem, psychoanalýzou, fenomenologií a sociologií (a také marxismem). František Kautman se přiklání k pluralismu metod a vyváženosti podílu objektivně-reflektujícího a subjektivně-prožívajícího přístupu, rovněž je ovlivněn moderním pojetím hermeneutiky, jak se jeví v dílech H. G. Gadamera a E. Bettiho. V úvodní kapitole je především interpretován Ingardenův a Auerbachův přístup, následující reflektují přístupy ruské literární kritiky od Pisareva po Gercena, závěrečná úvaha zkoumá vztah hermeneutiky a interpretace. Kromě stati: Modelové interpretace uměleckých typů N. K. Michajlovského, která zde vychází prvně, byly ostatní uvedené texty publikovány časopisecky. Zdroj anotace: Městská knihovna v Praze
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.