Number of the records: 1  

Včelařství

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Gruna, Bronislav - Author
    Vydání první - 193 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 28 cm
    ISBN 978-80-907079-3-1
      Počuch, Michal, - Author   Přidal, Antonín, - Author   Lstibůrek, Jaroslav - Author
     včelařství  chov včel  včelí pastva  včelí produkty  medovina
     kolektivní monografie
    Call numberB 55.458/3
    Umístění 638 - Chov hmyzu. Včelařství
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníB 55.458/3   
    Lidická ( region )jen prezenčněB 55.458/3 P   

    Title statementVčelařství. Svazek III., Kapitoly: 5. Včelí pastva a její zdroje, 6. Včelí produkty, 7. Medovina a nápoje z medu / Bronislav Gruna, Michal Počuch, Antonín Přidal, Jaroslav Lstibůrek
    Portion of titleVčelí pastva a její zdroje
    Včelí produkty
    Medovina a nápoje z medu
    Main entry-name Gruna, Bronislav (Author)
    Edition statementVydání první
    PublicationČeské Budějovice : PSNV, 2020
    Phys.des.193 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 28 cm
    ISBN978-80-907079-3-1
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografii
    Another responsib. Počuch, Michal, 1986- (Author)
    Přidal, Antonín, 1972- (Author)
    Lstibůrek, Jaroslav (Author)
    Subj. Headings včelařství * chov včel * včelí pastva * včelí produkty * medovina
    Form, Genre kolektivní monografie
    Conspect638 - Včelařství
    UDC 638.16/.17 , 638.13 , 663.393 , 638.1 , 638.14 , (048.8:082)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Ve volném výběru638 - Chov hmyzu. Včelařství
    Document kindBOOKS
    Včelařství
    Včelařství
    Profesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu a to je výběr stanoviště. Bc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral. Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní a nebyl dosud v ČR publikován. Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal zpracování kapitoly o včelích produktech. Ty mají mezi potravinami mimořádné postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním léčivých přípravků ve včelařství. Poslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů medoviny. Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.