Number of the records: 1
Gruna, Bronislav - Author
Vydání první - 193 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 28 cm
ISBN 978-80-907079-3-1
Počuch, Michal, - Author Přidal, Antonín, - Author Lstibůrek, Jaroslav - Author
včelařství chov včel včelí pastva včelí produkty medovina
kolektivní monografieCall number B 55.458/3 Umístění 638 - Chov hmyzu. Včelařství Title statement Včelařství. Svazek III., Kapitoly: 5. Včelí pastva a její zdroje, 6. Včelí produkty, 7. Medovina a nápoje z medu / Bronislav Gruna, Michal Počuch, Antonín Přidal, Jaroslav Lstibůrek Portion of title Včelí pastva a její zdroje Včelí produkty Medovina a nápoje z medu Main entry-name Gruna, Bronislav (Author) Edition statement Vydání první Publication České Budějovice : PSNV, 2020 Phys.des. 193 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 28 cm ISBN 978-80-907079-3-1 Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografii Another responsib. Počuch, Michal, 1986- (Author)
Přidal, Antonín, 1972- (Author)
Lstibůrek, Jaroslav (Author)
Subj. Headings včelařství * chov včel * včelí pastva * včelí produkty * medovina Form, Genre kolektivní monografie Conspect 638 - Včelařství UDC 638.16/.17 , 638.13 , 663.393 , 638.1 , 638.14 , (048.8:082) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 638 - Chov hmyzu. Včelařství Document kind BOOKS Profesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu a to je výběr stanoviště. Bc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral. Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní a nebyl dosud v ČR publikován. Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal zpracování kapitoly o včelích produktech. Ty mají mezi potravinami mimořádné postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním léčivých přípravků ve včelařství. Poslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů medoviny. Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBULoading…
Number of the records: 1