Number of the records: 1  

Sladařství

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


    Vyd. 1. - Praha : Havlíček Brain Team, 2015 - 626 s. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 25 cm
    ISBN 978-80-87109-47-2
      Basařová, Gabriela, - Author
     sladovnictví
     kolektivní monografie
    Call numberC 360.887
    Umístění 663.4 - Pivovarnictví
    Sladařství
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 360.887   

    Údaje o názvuSladařství : teorie a praxe výroby sladu / Gabriela Basařová ... [et al.]
    Část názvuTeorie a praxe výroby sladu
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajePraha : Havlíček Brain Team, 2015
    Fyz.popis626 s. : il. (některé barev.), mapy, portréty ; 25 cm
    ISBN978-80-87109-47-2
    Číslo nár. bibl.cnb002658301
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografie, bibliografické odkazy a rejstříky
    Dal.odpovědnost Basařová, Gabriela, 1934-2019 (Autor)
    Předmět.hesla sladovnictví
    Forma, žánr kolektivní monografie
    Konspekt663 - Průmysl nápojů. Kvasný průmysl. Průmysl pochutin
    MDT 663.43 , (048.8:082)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru663.4 - Pivovarnictví
    Druh dok.KNIHY
    Sladařství
    Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Prvé kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kriteriím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kriterií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva. V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu.  Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva.  Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let. Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací. Knihu vypracuje kolektiv složený z pracovníků Vysoké školy chemicko technologické v Praze, Sladařského výzkumného ústavu v Brně, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a.s Praha a pracovníků praxe. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.