Number of the records: 1  

Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Lánská, Dagmar - Author
    Vyd. 1. - Praha : Aventinum, 2010 - 275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
    ISBN 978-80-7442-002-3 (váz.)
    Artia
      Krejčová, Zdeňka, - Illustrator
     užitkové rostliny  kořeninové rostliny  léčivé rostliny  aromatické rostliny
     monografie  atlasy
    Call numberB 53.849
    Umístění 633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny
    Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníB 53.849   

    Title statementKoření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové / Dagmar Lánská
    Spine TitleKoření
    Main entry-name Lánská, Dagmar (Author)
    Edition statementVyd. 1.
    Issue dataPraha : Aventinum, 2010
    Phys.des.275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
    ISBN978-80-7442-002-3 (váz.)
    National bibl. num.cnb002150362
    Edition Artia (Aventinum)
    NoteObsahuje rejstříky
    Another responsib. Krejčová, Zdeňka, 1944- (Illustrator)
    Subj. Headings užitkové rostliny * kořeninové rostliny * léčivé rostliny * aromatické rostliny
    Form, Genre monografie * atlasy
    Conspect633 - Rostlinná výroba
    UDC 633/635 , 633.83/.84 , 635.7 , 633.88 , 633.81/.82 , (048.8) , (084.42)
    CountryČesko
    Languagečeština
    URL http://toc.nkp.cz/NKC/201012/contents/nkc20102150362_1.pdf
    Ve volném výběru633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny
    Document kindBOOKS
    Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové
    Užitkové rostliny poskytovaly člověku nejen nezbytnou potravu, ale také oděv, stavební materiál, různá důležitá léčiva atd. V neposlední řadě i nejrůznější pochutiny, jako např. koření, které je většinou bez výživné hodnoty, ale zato má výraznou chuť, vůni nebo barvu a především povzbudivé účinky na trávicí ústrojí nebo psychiku konzumentů - v lidovém léčitelství se uplatňuje dodnes. Téměř všechny druhy koření uváděné v této knize, ilustrované akademickou malířkou Zdenkou Krejčovou, byly nejdříve užívány jako léčiva. Byla jim připisována kouzelná moc, používaly se k přípravě různých 'nápojů lásky' i k obětem bohům. V poslední době dochází k návratu ke klasickému koření a kořenících směsí, které se používají nejen při přípravě jídel v kuchyni, ale také jako ochrana proti rychlému rozkladu jídel při konzervaci masa, ryb, ovoce, zeleniny a hub. Rovněž je významné používání koření při výrobě cukrovinek, léků a v kosmetice (např. voňavky), takže lze říci, že bez koření se zkrátka neobejdeme. A záleží jen na nás, aby nám koření a různé pochutiny neškodily, ale zpříjemňovaly náš život. Po úvodních kapitolách (Co je koření, Rozdělení koření, Původ a zeměpisné rozšíření koření a Historie používání koření) následují bloky kapitol věnované koření a zdraví a koření a kuchyním světa. Nejrozsáhlejší část publikace obsahuje obrazovou část; k ilustraci rostliny jsou připojeny popis, původ a rozšíření, pěstování a sklizeň, obsahové látky a působení, užití jako koření. Závěr knihy obsahuje rejstříky českých a odborných jmen. Zdroj anotace: Srovname.cz
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.