Number of the records: 1  

Dieta pro vyšší věk

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Grofová, Zuzana, 1961- - Author
    1. vyd. - Praha : Forsapi, 2011 - 167 s. : il. ; 21 cm
    ISBN 978-80-87250-11-2 (brož.)
    Rady lékaře, průvodce dietou ;
     senioři  racionální výživa  jídla
     kuchařské recepty  příručky
    Call numberC 349.443
    Umístění 613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa
    Dieta pro vyšší věk
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 349.443   
    Na Sadech - dospělé ( naučná ) k vypůjčeníC 349.443 a   

    Title statementDieta pro vyšší věk / Zuzana Kala Grofová
    Main entry-name Grofová, Zuzana, 1961- (Author)
    Edition statement1. vyd.
    Issue dataPraha : Forsapi, 2011
    Phys.des.167 s. : il. ; 21 cm
    ISBN978-80-87250-11-2 (brož.)
    Edition Rady lékaře, průvodce dietou ; 13
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografii a rejstřík
    Subj. Headings senioři * racionální výživa * jídla
    Form, Genre kuchařské recepty * příručky
    Conspect641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
    UDC 641.55 , 613.2 , 316.346.32-053.9 , (035) , (083.12)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Ve volném výběru613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa
    Document kindBOOKS
    Dieta pro vyšší věk
    Při současném demografickém vývoji provázeném stárnutím populace najde v této knize řada osob vyššího věku rady a doporučení týkající se vhodného složení stravy i jednoduché přípravy jídel. Popsáno je též minimální vybavení kuchyně nebo kuchyňského koutu pro jednočlennou nebo dvoučlennou domácnost, s kterým lze kvalitní, pestré jídlo rychle a snadno připravit. Kniha v krátkosti zmiňuje teorie i fakta o stárnutí, podává stručný přehled základních živin a zdrojů, kde je nalézt. Mírné zvýšení příjmu bílkovin a současné snížení příjmu nadbytečné prázdné energie z tuků a jednoduchých cukrů (respektující pokles bazálního energetického výdeje s věkem) vedou společně s přiměřeným pohybem k udržování zdraví a vitality do vysokého věku. Od tohoto základního doporučení expertů se odvíjí praktická aplikace do běžného života. V receptové části jsou uvedena jídla, která autorka osobně vyzkoušela, mnohé i vytvořila a předvádí je v kurzech dietního vaření. Recepty jsou tvořeny tak, aby se od jejich základní verze daly odvozovat další. Vybrána je ta nejdietnější varianta s přípravou bez tuku a bez zahušťování moukou či jíškou. Jídlo pak lze snadno energeticky obohatit přidáním tuku či zahuštěním. Přílohy obsahují stručné tabulky obsahu některých živin a energie v potravinách, tabulku energetického výdeje běžných denních činností a mírných sportovních aktivit včetně přepočtu na doporučovaných 30 minut pohybu denně. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.