Number of the records: 1  

Mikrobiologie v technologii vod

  1. View book information on page www.obalkyknih.cz

    book


     Říhová Ambrožová, Jana, 1972- - Author
    Vyd. 1. - Praha : Vydavatelství VŠCHT, 2008 - 252 s. : il. ; 28 cm
    ISBN 978-80-7080-676-0
     mikrobiologie  mikrobiologie vody
     učebnice vysokých škol
    Call numberS 32.491
    Umístění
    Mikrobiologie v technologii vod
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( sklad )vypůjčeno (do 17.06.2024)S 32.491   

    Title statementMikrobiologie v technologii vod / Jana Říhová Ambrožová
    Main entry-name Říhová Ambrožová, Jana, 1972- (Author)
    Edition statementVyd. 1.
    Issue dataPraha : Vydavatelství VŠCHT, 2008
    Phys.des.252 s. : il. ; 28 cm
    ISBN978-80-7080-676-0
    National bibl. num.cnb001807523
    NoteTerminologický slovník
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografii
    Another responsib. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (Publisher)
    Subj. Headings mikrobiologie * mikrobiologie vody
    Form, Genre učebnice vysokých škol
    Conspect579 - Mikrobiologie
    37.016 - Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
    UDC 579+578 , 579.68 , (075.8)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    Mikrobiologie v technologii vod
    Skripta Mikrobiologie v technologii vod se zabývají obecnou a systematickou mikrobiologií a její aplikací v přidružených oborech a technologiích. Podány jsou všechny potřebné informace a návaznosti se spolupracujícími obory a podobory, např. legislativa, hygiena, hydrobiologie, hydrochemie, genetika, biochemie, technologie úpravy vody a technologie čištění odpadních vod. První kapitola je věnována úvodu do předmětu, seznamuje s předmětem studia mikrobiologie, specifikací oborů (virologie, bakteriologie, mykologie), s historií a aplikovatelností oboru. Druhá kapitola pojednává o nebuněčných organismech, virech, viroidech a prionech a prostředí, ve kterém se vyskytují. Do kapitoly byly zařazeny informace týkající se reprodukční strategie virů. Rozsáhlejší třetí kapitola je přehledem charakteristiky buněčných organismů, specifikovaných prokaryotickými (archebakterie, eubakterie) a eukaryotickými organismy (houby). Uveden je charakter stavby buněk, morfologie, chemické složení buněk, fyzikální vlastnosti buněčných povrchů a systematické členění bakterií a hub na jednotlivé taxonomické jednotky. Ve čtvrté kapitole je specifikováno prostředí mikroorganismů (tzv. abiotické faktory) ovlivňující jejich výskyt, a dále pak ekologické vztahy mezi populacemi a společenstvy navzájem. Specifikovány jsou i choroby, jež způsobují. V páté kapitole jsou uvedeny základy růstu, dělení a rozmnožování prokaryotických a eukaryotických organismů (bakterií a mikromycet). Na tuto kapitolu navazují kapitoly šestá a sedmá, kde je specifikován metabolismus a výživa. Uvedeny jsou základní cykly vztahující se k syntéze či štěpení bílkovin, polysacharidů, tuků a nukleových kyselin. Indikátory znečištění vod, koloběhy prvků v přírodě a specifické skupiny organismů ve vztahu k prostředí, jejich význam, způsoby detekce a kultivace, popisuje kapitola osmá. Základy genetiky a některé metody molekulární biologie uvádí kapitola devátá. Desátá kapitola je kompletním přehledem mikrobiologického vyšetřování různých typů vzorků. Uvádí základy mikroskopické analýzy a přípravy preparátů, charakter prostředí laboratoře a jednotlivé metodiky detekce mikroorganismů. Specifikováno je i vyhodnocování vzorků odpadní vody a kalů. Systémové prvky jakosti a důvody uplatňování systému jakosti na poli mikrobiologie specifikuje jedenáctá kapitola. Větší část textu je věnována hygienickým indikátorům jakosti vod a jejich významu pro člověka v souladu s platnou legislativou. Termíny a definice, použité v textu, jsou ve dvanácté kapitole, tj. v terminologickém slovníku. Třináctá kapitola je přehledem doporučené literatury k dalšímu studiu oboru. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.