Number of the records: 1  

Hirnle, František Antonín, 1697-1758

  1. person

    person

    Personal nameHirnle, František Antonín, 1697-1758
    See linkHirnle, Franciscus Antonius, 1697-1758
    Hirnle, Frantz Anton, 1697-1758
    See also Tiskárna městská (Olomouc, Česko)
    BiographyNarozen v roce 1697 v Praze (Česko), zemřel v roce 1758. Tiskař činný nejprve v pražské Jezuitské tiskárně jako učeň. Zhruba od r. 1720/23 působil jako zaměstnanec a faktor olomoucké Tiskárny městské. V roce 1732 ji odkoupil a provozoval jako vlastní samostatnou tiskárnu až do r. 1758. Po jeho smrti firmu provozovali dědicové (typis haeredum Hirnleanorum).
    Source data foundKKL ; Aneta Hynková: Pětisté výročí knihtisku v Olomouci (Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska, s. 127-142) ; Kurtzer Bericht Vom Ursprung und Gebrauch Des Weltberühmten Teplitzer- oder sogenannten Trentschiner Bades In Königreich Hungarn ... Vormahlens in dem Jahr 1580. von ... Thomas Jordan von Clausenburg in Mährischer Sprach beschrieben. Alsdann In dem Jahr 1752. von einem anderen mit Beyfügung selbst eigenen jährlichen Erfahrnuß in das Latein verfasset. Jetzt lauffenden Jahrs aber 1755. auch in die teutsche Sprach übertragen. Gedruckt zu Ollmütz : bey Frantz Anton Hirnle, privilegirten Buchdrucker, 1755 (odkaz viz) ; VOCABULARIUM TRILINGUE Pro usu Scholarum, nunc denuo diligenter & accurate editum. Wokabulář Latinský Cžeský a Německý nynj w Nowě sprawený a rozssýřený. VOCABULARIUM Lateinisch Teutsch und Boehmisch anjetzo wiederum aufs neue vermehret und verbessert. OLOMUCII, Typis Francisci Antonii Hirnle, Anno 1753 (odkaz viz) ; Voit, Petr: Encyklopedie knihy, 2006 (autoritní forma, biografické údaje, rok a místo narození, rok úmrtí) ; Chyba, Karel:Slovník knihtiskařů v Československu od nejstarších dob do roku 1860, 1966 (biografické údaje)
    DatabaseSoubor osobních jmen a jmen rodin (rodů)
    References (1) - Soubor jmen korporací
    (63) - Rare books
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.