Počet záznamů: 1  

Kuchyně ve službách lidu

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Pořízková, Lenka, 1980- - Autor
    Vydání první - 339 stran : ilustrace, faksimile ; 24 cm
    ISBN 978-80-200-3526-4
    Knižní kultura ;
    1945-1989
     gastronomie  kuchařské knihy  vydávání a distribuce knih
     monografie
    SignaturaC 423.279
    Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky
    Kuchyně ve službách lidu
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 423.279   
    Lidická ( studovna ) jen prezenčněC 423.279 v1   

    Title statementKuchyně ve službách lidu : vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989 / Lenka Pořízková
    Portion of titleVydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989
    Main entry-name Pořízková, Lenka, 1980- (Author)
    Edition statementVydání první
    PublicationPraha : Academia, 2024
    Phys.des.339 stran : ilustrace, faksimile ; 24 cm
    ISBN978-80-200-3526-4
    National bibl. num.cnb003579611
    Edition Knižní kultura ; 6
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
    Language noteAnglické resumé
    Subj. Headings 1945-1989 * gastronomie - Československo - 1945-1989 * kuchařské knihy - Československo - 1945-1989 * vydávání a distribuce knih - Československo - 1945-1989
    Form, Genre monografie
    Conspect641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
    UDC 641/642 , 641.55(083.12) , 655.4/.5 , (437) , (048.8)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Ve volném výběru641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky
    Document kindBOOKS
    Kuchyně ve službách lidu
    Při současné záplavě kuchařek na knihkupeckých pultech nás už ani nenapadne, jak dramatickou historii za sebou mohou mít a že bývaly doby, kdy se na ně „stály fronty jako za války na maso“. V prostředí centrálně řízeného knižního trhu poválečného Československa získaly soubory receptů zcela zvláštní status: přivlastnili si je odborníci na výživu a usilovali jejich prostřednictvím proměnit stravovací návyky socialistických pracujících v masovém měřítku. Z kuchařek se stal během padesátých let typ odborné lékařské literatury a exemplární doklad úspěšné osvětově-propagační brožury. Jejich obsah, struktura i polygrafické provedení byly zcela podřízeny roli, kterou měly v nově budované společnosti sehrát. Trvalo další tři desetiletí, než se postupně z této role vyvázaly. Jak celá žánrová transformace probíhala? Kdo byli autoři a čtenáři socialistických kuchařek? Jaké strategie vyvíjeli nakladatelé ve snaze naplňovat či bořit žánrové konvence? A proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba? Tyto a mnohé další otázky se snaží autorka ve svém příspěvku k dějinám moderní knihy zodpovědět. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.