Počet záznamů: 1  

Factors influencing nutritional value of fish

  1. SYS0985248
    LBL
      
    01976nam-a2200505-i-4500
    003
      
    CZ-CbJVK
    005
      
    20240428212011.6
    007
      
    ta
    008
      
    200923s2019----xr-a---f-m----000-0-eng--
    015
      
    $a cnb003255207
    020
      
    $a 978-80-7514-084-5 $q (brožováno)
    035
      
    $a (OCoLC)1204253818
    040
      
    $a BOA001 $b cze $d OLA001 $e rda
    041
    0-
    $a eng $b cze $b eng
    072
    -7
    $a 637 $x Živočišné produkty $2 Konspekt $9 24
    080
      
    $a 597.2/.5(28) $2 MRF
    080
      
    $a 639.3 $2 MRF
    080
      
    $a 591.13 $2 MRF
    080
      
    $a 637'8 $2 MRF
    080
      
    $a 641.1 $2 MRF
    080
      
    $a (043.3) $2 MRF
    080
      
    $a (048.3) $2 MRF
    100
    1-
    $a Khalili Tilami, Sarvenaz, $d 1984- $7 mzk20201087529 $4 dis
    245
    10
    $a Factors influencing nutritional value of fish = $b Faktory ovlivňující výživovou hodnotu ryb / $c Sarvenaz Khalili Tilami
    246
    31
    $a Faktory ovlivňující výživovou hodnotu ryb
    264
    -1
    $a Vodňany : $b Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, $c 2019
    300
      
    $a 116 stran : $b ilustrace ; $c 24 cm
    336
      
    $a text $b txt $2 rdacontent
    337
      
    $a bez média $b n $2 rdamedia
    338
      
    $a svazek $b nc $2 rdacarrier
    502
      
    $a Teze disertace (Ph.D.)--Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, 2019
    504
      
    $a Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy
    520
    3-
    $a "Pokud posuzujeme rybu jako potravinu, soustředíme se především na n-3 LC-PUFA, zvláště na EPA a DHA mastné kyseliny. Kromě toho je zřejmé, že také proteiny a peptidy v rybách mají nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také dopad na lidské zdraví. Navíc může být ryba považována za dobrý zdroj některých minerálů, vitamínů a mikroživin. Obecně je třeba zdůraznit, že z pohledu lidské výživy a souvisejících zdravotních dopadů je nemožné se soustředit na jednu skupinu živin odděleně od ostatních. Celkovým cílem této dizertační práce bylo zdůraznit různé faktory, které ovlivňují výživovou jakost ryb a zaměřit se na nutriční hodnotu některých komerčně významných říčních druhů ryb z České republiky. Dílčím cílem bylo otestovat různé udržitelné alternativy k nahrazení rybího oleje (FO) a rybího masa (FM) v krmivu masožravých ryb. Podle našich výsledků se ve vybraných sedmi druzích sladkovodních ryb z České republiky lišilo složení mastných kyselin s ohledem na jejich přirozené stanoviště a rozdíly v krmivu a jeho dostupnosti. Zároveň jsme ve všech analyzovaných druzích pozorovali velice příznivé složení MK s dobrým podílem n-3 PUFA, zahrnující EPA a DHA, což odráží složení přirozené stravy. V důsledku toho byly nízké hodnoty IA a IT a tedy blízké hodnotám při takzvané Eskimo dietě, která souvisí s velmi nízkým výskytem srdečních onemocnění. Na základě našich výsledků můžeme usuzovat, že vybrané druhy mají standardní obsah proteinů, minimum cukrů a relativně nízký obsah tuku, který se může do určité míry lišit v různých lokalitách, což většinou souvisí s dostupností a složením krmiva. Kombinací drastického nárůstu potřeb pro akvakulturní krmivo a úbytku zdrojů FM a FO získává více pozornosti využití alternativních zdrojů krmiva. Na základě našich výsledků je možné v krmivu sivena severního (Salvelinus alpinus) nahradit FO kvasničným olejem produkovaným z lignocelulózy. Mezi kontrolním krmivem a krmivem s kvasničným olejem nebyly pozorovány významné rozdíly při testování zvýšení hmotnosti a délky ryb, poměru konverze krmiva, specifické růstové rychlosti, indexu kondice a hepatosomatického indexu. Podle výsledků další studie, kdy bylo komerční krmivo pstruha duhového nahrazeno hmyzem částečně (25% pelet nahrazeno živým cvrčkem domácím, 25% nahrazeno potemníkem brazilským, kombinace 12,5% hrubé energie z každé skupiny) nebo úplně (50% každého druhu), nevykazuje toto krmivo žádné negativní účinky na růst, přežití, poměr konverze krmiva a využití hrubé energie. Přídavek hmyzu do krmiva byl spojen s nižším obsahem nutričně cenných n-3 MK (EPA a DHA). V naší studii je ukázáno, že úplné nahrazení krmiva směsí hmyzu je vhodnou živou stravou pro lososovité ryby, protože způsobuje lepší růstový výkon ve srovnání s komerčním krmivem podobné energetické hodnoty. Při vyšším podílu hmyzu v rybím krmivu vykazovalo rybí moučka pro konečné konzumenty nižší atraktivitu a přijatelnost. Ve stravě okouna bylo při nahrazení 25% rybího masa potravou ze směsi cvrčka domácího (Acheta domesticus) a potemníka brazilského (Zophobas morio) (s úpravou aminokyselinového složení) jen v malé míře ovlivněno přežití, růst, konverze krmiva se zvláštním důrazem na lipidové změny a složení MK v rybích filetách. Nicméně nižší nárůst ryb ve skupině krmené hmyzem poukazoval na nižší nutriční hodnotu a stravitelnost krmiva spojené s chutí krmiva. Za zmínku také stojí, že díky bohatému obsahu kyseliny 18:2 n-6 v obou druzích hmyzu byl ve skupině ryb krmené hmyzem naměřen vyšší obsah této mastné kyseliny, ale tato hodnota je z výživového hlediska nedůležitá. K rozšíření této pilotní práce je potřeba dalšího hodnocení různých typů zmíněného hmyzího krmiva se stupňujícím se přídavkem hmyzí složky nebo využití i jiných druhů hmyzu ke krmení masožravých ryb." In KHALILI TILAMI, Sarvenaz. Factors influencing nutritional value of fish =: Faktory ovlivňující výživovou hodnotu ryb. Vodňany: Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2019. 116 stran. ISBN 978-80-7514-084-5. $c okcz $u https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788075140845 $2 OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    546
      
    $a České a anglické resumé
    650
    07
    $a sladkovodní ryby $7 ph116170 $2 czenas
    650
    07
    $a chov ryb $7 ph134819 $2 czenas
    650
    07
    $a výživa živočichů $7 ph323388 $2 czenas
    650
    07
    $a rybí produkty $7 ph847649 $2 czenas
    650
    07
    $a nutriční hodnota potravin $7 ph184828 $2 czenas
    655
    -7
    $a disertace $7 fd132024 $2 czenas
    655
    -7
    $a teze $7 fd133701 $2 czenas
    710
    2-
    $a Jihočeská univerzita. $b Fakulta rybářství a ochrany vod $7 ko2010583058 $4 pbl
    910
      
    $a CBA001
    FMT
      
    BK

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.