Počet záznamů: 1  

Boží hody

  1. SYS0103994
    LBL
      
    00781nam^a2200241^a^4500
    003
      
    CZ-CbJVK
    005
      
    20210707163231.7
    007
      
    ta
    008
      
    081030s2008----xr-a---e------000-0-cze--
    015
      
    $a cnb001828050
    020
      
    $a 978-80-86911-16-8 (váz.)
    035
      
    $a (OCoLC)294938905
    040
      
    $a OLA001 $b cze $d ABA001
    043
      
    $a e-xr---
    072
    -7
    $a 641 $x Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla $9 19 $2 Konspekt
    080
      
    $a 641/642(091) $2 MRF
    080
      
    $a (048.8) $2 MRF
    080
      
    $a 316.723:26 $2 MRF
    080
      
    $a 641.568(=411.16) $2 MRF
    080
      
    $a 94(=411.16) $2 MRF
    080
      
    $a (437.3) $2 MRF
    100
    1-
    $a Bondy, Ruth, $d 1923-2017 $7 xx0000118 $4 aut
    245
    10
    $a Boží hody : $b jak jedli Židé v Čechách a na Moravě / $c Ruth Bondyová ; [ilustrace Jiří Slíva]
    246
    30
    $a Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě
    250
      
    $a Vyd. 1.
    260
      
    $a V Praze : $b Nakladatelství Franze Kafky, $c 2008
    300
      
    $a 177 s. : $b il. ; $c 19 cm
    500
      
    $a Rozložená tit. s.
    504
      
    $a Obsahuje bibliografické odkazy
    520
    3-
    $a Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české, protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti. Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském. Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se několik stručných přikázání Bible, která se týkají požívání masa zvířat, sobotního odpočinku a oslavy svátků, proměnilo během staletí v nesmírně obsáhlou rabínskou literaturu. $c okcz $u https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788086911168 $2 Web obalkyknih.cz
    650
    07
    $a Židé $z Česko $7 ph127782 $2 czenas
    650
    07
    $a dějiny Židů $z Česko $7 ph489410 $2 czenas
    650
    07
    $a židovská jídla $z Česko $7 ph127989 $2 czenas
    650
    07
    $a židovská kultura $z Česko $7 ph180929 $2 czenas
    650
    07
    $a dějiny gastronomie $z Česko $7 ph484339 $2 czenas
    655
    -7
    $a monografie $7 fd132842 $2 czenas
    700
    1-
    $a Slíva, Jiří, $d 1947- $7 jk01111924 $4 ill
    910
      
    $a CBA001
    FMT
      
    BK

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.