Počet záznamů: 1
Perníkářské formy ve sbírkách Etnografického ústavu Moravského zemského muzea
Pechová, Jarmila, 1958- - Autor
Brno : Moravské zemské muzeum, 2014 - 125 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
ISBN 978-80-7028-427-8
Moravské zemské muzeum (Brno, Česko). Etnografický ústav
18.-19. století
perníkářství perníkářské formy muzejní sbírky
Brno (Česko)
studie katalogySignatura B 61.272 Umístění 664 - Potravinářství Údaje o názvu Perníkářské formy ve sbírkách Etnografického ústavu Moravského zemského muzea / Jarmila Pechová Část názvu Perníkářské formy Záhlaví-jméno Pechová, Jarmila, 1958- (Autor) Vyd.údaje Brno : Moravské zemské muzeum, 2014 Fyz.popis 125 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm ISBN 978-80-7028-427-8 Číslo nár. bibl. cnb002692254 Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky Jazyková pozn. Anglické a německé resumé Dal.odpovědnost Moravské zemské muzeum (Brno, Česko). Etnografický ústav
Předmět.hesla Moravské zemské muzeum (Brno, Česko). Etnografický ústav * 18.-19. století * perníkářství - Česko - 18.-19. století * perníkářské formy - Česko - 18.-19. století * muzejní sbírky - Česko * Brno (Česko) Forma, žánr studie * katalogy Konspekt 664 - Potravinářský průmysl MDT 664.667 , 664.667:641.544.6 , 069.5 , (437.3) , (437.322) , (048.8) , (083.82) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 664 - Potravinářství Druh dok. KNIHY K nejstarším pramenům, týkajícím se dané problematiky, patří veršovaný diptych z roku 1744 (Mechania dulcis, Arithmetica dulcis), který zakoupilo Národní muzeum (někdejší Muzeum Království českého) v roce 1851. Knihovník muzea Václav Hanka mu dal název Staročeské rýmování o pernikářství z roku 1744. Pod tímto titulem vydal první část Čeněk Zíbrt v roce 1895 a věnoval ji Společenstvu cukrářů, pernikářů a voskařů královského hlavního města Prahy. Podruhé vyšel kompletní spis v roce 1964 v upravené podobě, doplněné odborným komentářem Josefa Hrabáka pod názvem Verše o pernikářství v edici Živá díla minulosti. Na přelomu 19. a 20. století pojednal o výrobě perníku ve středověku Zikmund Winter v rámci své obsáhlé publikace Dějiny řemesel a obchodu v Čechách ve XIV. a XV. století, která vyšla v Praze v roce 1906. O deset let později vydal Čeněk Zíbrt sbírku 170 receptů ze starých rukopisů a kuchařských knih pod názvem Staročeský perník. Několik příspěvků se objevilo také ve vlastivědném tisku. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1