Počet záznamů: 1  

Struktura a celek


  1.  Sériot, Patrick, 1949- - Autor
    1. vyd. - Praha : Academia, 2002 - 323 s. ; 22 cm
    ISBN 80-200-0983-3
     strukturní lingvistika  strukturalismus
     studie
    Struktura a celek
    Údaje o názvuStruktura a celek : intelektuální počátky strukturalismu ve střední a východní Evropě / Patrick Sériot ; [přeložily Alena Krausová a Kateřina Plotzová]
    Záhlaví-jméno Sériot, Patrick, 1949- (Autor)
    Údaje o vydání1. vyd.
    Vyd.údajePraha : Academia, 2002
    Fyz.popis323 s. ; 22 cm
    ISBN80-200-0983-3
    Číslo nár. bibl.cnb001175647
    PoznámkyK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    PoznámkyPřeloženo z francouzštiny
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
    Předmět.hesla strukturní lingvistika * strukturalismus - Evropa střední a východní
    Forma, žánr studie
    Konspekt81 - Lingvistika. Jazyky
    MDT 165.75 , 81-116 , (4-191.2)+(4-11) , (048.8)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Struktura a celek
    Vývoj strukturalismu bývá v západním pojetí vědy spojován se jmény de Saussure, Lévi-Strauss či R. Barthes. Při jeho vzniku však rozhodující úlohu sehrála ruská věda, jmenovitě trojice ruských emigrantů, kteří se usídlili v Praze (proslavený Pražský lingvistický kroužek). Jazykovědci Trubeckoj a Jakobson a geograf Savickij položili ve 20. letech 20. století základy tzv. nové vědy, základy strukturalismu. Přínos jejich díla pro evropskou vědu zachycuje tato kniha. Autor, lausannský slavista a historik vědy P. Sériot, věnuje pozornost nejen proslulé strukturální jazykovědě zmíněných pražských Rusů, ale popisuje i jejich méně známé názory, teorie a koncepce z oblasti filozofie, geografie, biologie či kulturologie. Odborný text postihuje historii strukturalismu ve východní a střední Evropě. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.