Počet záznamů: 1
Factors influencing nutritional value of fish
SYS 0985248 LBL 01976nam-a2200505-i-4500 003 CZ-CbJVK 005 20240529223220.5 007 ta 008 200923s2019----xr-a---f-m----000-0-eng-- 015 $a cnb003255207 020 $a 978-80-7514-084-5 $q (brožováno) 035 $a (OCoLC)1204253818 040 $a BOA001 $b cze $d OLA001 $e rda 041 0-
$a eng $b cze $b eng 072 -7
$a 637 $x Živočišné produkty $2 Konspekt $9 24 080 $a 597.2/.5(28) $2 MRF 080 $a 639.3 $2 MRF 080 $a 591.13 $2 MRF 080 $a 637'8 $2 MRF 080 $a 641.1 $2 MRF 080 $a (043.3) $2 MRF 080 $a (048.3) $2 MRF 100 1-
$a Khalili Tilami, Sarvenaz, $d 1984- $7 mzk20201087529 $4 dis 245 10
$a Factors influencing nutritional value of fish = $b Faktory ovlivňující výživovou hodnotu ryb / $c Sarvenaz Khalili Tilami 246 31
$a Faktory ovlivňující výživovou hodnotu ryb 264 -1
$a Vodňany : $b Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, $c 2019 300 $a 116 stran : $b ilustrace ; $c 24 cm 336 $a text $b txt $2 rdacontent 337 $a bez média $b n $2 rdamedia 338 $a svazek $b nc $2 rdacarrier 502 $a Teze disertace (Ph.D.)--Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, 2019 504 $a Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy 520 3-
$a "Pokud posuzujeme rybu jako potravinu, soustředíme se především na n-3 LC-PUFA, zvláště na EPA a DHA mastné kyseliny. Kromě toho je zřejmé, že také proteiny a peptidy v rybách mají nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také dopad na lidské zdraví. Navíc může být ryba považována za dobrý zdroj některých minerálů, vitamínů a mikroživin. Obecně je třeba zdůraznit, že z pohledu lidské výživy a souvisejících zdravotních dopadů je nemožné se soustředit na jednu skupinu živin odděleně od ostatních. Celkovým cílem této dizertační práce bylo zdůraznit různé faktory, které ovlivňují výživovou jakost ryb a zaměřit se na nutriční hodnotu některých komerčně významných říčních druhů ryb z České republiky. Dílčím cílem bylo otestovat různé udržitelné alternativy k nahrazení rybího oleje (FO) a rybího masa (FM) v krmivu masožravých ryb. Podle našich výsledků se ve vybraných sedmi druzích sladkovodních ryb z České republiky lišilo složení mastných kyselin s ohledem na jejich přirozené stanoviště a rozdíly v krmivu a jeho dostupnosti. Zároveň jsme ve všech analyzovaných druzích pozorovali velice příznivé složení MK s dobrým podílem n-3 PUFA, zahrnující EPA a DHA, což odráží složení přirozené stravy. V důsledku toho byly nízké hodnoty IA a IT a tedy blízké hodnotám při takzvané Eskimo dietě, která souvisí s velmi nízkým výskytem srdečních onemocnění. Na základě našich výsledků můžeme usuzovat, že vybrané druhy mají standardní obsah proteinů, minimum cukrů a relativně nízký obsah tuku, který se může do určité míry lišit v různých lokalitách, což většinou souvisí s dostupností a složením krmiva. Kombinací drastického nárůstu potřeb pro akvakulturní krmivo a úbytku zdrojů FM a FO získává více pozornosti využití alternativních zdrojů krmiva. Na základě našich výsledků je možné v krmivu sivena severního (Salvelinus alpinus) nahradit FO kvasničným olejem produkovaným z lignocelulózy. Mezi kontrolním krmivem a krmivem s kvasničným olejem nebyly pozorovány významné rozdíly při testování zvýšení hmotnosti a délky ryb, poměru konverze krmiva, specifické růstové rychlosti, indexu kondice a hepatosomatického indexu. Podle výsledků další studie, kdy bylo komerční krmivo pstruha duhového nahrazeno hmyzem částečně (25% pelet nahrazeno živým cvrčkem domácím, 25% nahrazeno potemníkem brazilským, kombinace 12,5% hrubé energie z každé skupiny) nebo úplně (50% každého druhu), nevykazuje toto krmivo žádné negativní účinky na růst, přežití, poměr konverze krmiva a využití hrubé energie. Přídavek hmyzu do krmiva byl spojen s nižším obsahem nutričně cenných n-3 MK (EPA a DHA). V naší studii je ukázáno, že úplné nahrazení krmiva směsí hmyzu je vhodnou živou stravou pro lososovité ryby, protože způsobuje lepší růstový výkon ve srovnání s komerčním krmivem podobné energetické hodnoty. Při vyšším podílu hmyzu v rybím krmivu vykazovalo rybí moučka pro konečné konzumenty nižší atraktivitu a přijatelnost. Ve stravě okouna bylo při nahrazení 25% rybího masa potravou ze směsi cvrčka domácího (Acheta domesticus) a potemníka brazilského (Zophobas morio) (s úpravou aminokyselinového složení) jen v malé míře ovlivněno přežití, růst, konverze krmiva se zvláštním důrazem na lipidové změny a složení MK v rybích filetách. Nicméně nižší nárůst ryb ve skupině krmené hmyzem poukazoval na nižší nutriční hodnotu a stravitelnost krmiva spojené s chutí krmiva. Za zmínku také stojí, že díky bohatému obsahu kyseliny 18:2 n-6 v obou druzích hmyzu byl ve skupině ryb krmené hmyzem naměřen vyšší obsah této mastné kyseliny, ale tato hodnota je z výživového hlediska nedůležitá. K rozšíření této pilotní práce je potřeba dalšího hodnocení různých typů zmíněného hmyzího krmiva se stupňujícím se přídavkem hmyzí složky nebo využití i jiných druhů hmyzu ke krmení masožravých ryb." In KHALILI TILAMI, Sarvenaz. Factors influencing nutritional value of fish =: Faktory ovlivňující výživovou hodnotu ryb. Vodňany: Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2019. 116 stran. ISBN 978-80-7514-084-5. $c okcz $u https://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9788075140845 $2 OKCZ - ANOTACE Z WEBU 546 $a České a anglické resumé 650 07
$a sladkovodní ryby $7 ph116170 $2 czenas 650 07
$a chov ryb $7 ph134819 $2 czenas 650 07
$a výživa živočichů $7 ph323388 $2 czenas 650 07
$a rybí produkty $7 ph847649 $2 czenas 650 07
$a nutriční hodnota potravin $7 ph184828 $2 czenas 655 -7
$a disertace $7 fd132024 $2 czenas 655 -7
$a teze $7 fd133701 $2 czenas 710 2-
$a Jihočeská univerzita. $b Fakulta rybářství a ochrany vod $7 ko2010583058 $4 pbl 910 $a CBA001 FMT BK
Počet záznamů: 1