Počet záznamů: 1  

Zlatá doba štamgastů pražských hospod


  1.  Altman, Karel, 1960- - Autor
    Vyd. 1. - Brno : Host, 2003 - 230 s. : il., faksim. ; 32 cm
    ISBN 80-7294-092-9
     dějiny pohostinství
     Praha (Česko)
     monografie
    SignaturaB 44.364
    Umístění 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování
    Zlatá doba štamgastů pražských hospod
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) vypůjčeno (do 15.05.2024)B 44.364   

    Údaje o názvuZlatá doba štamgastů pražských hospod / Karel Altman
    Záhlaví-jméno Altman, Karel, 1960- (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajeBrno : Host, 2003
    Fyz.popis230 s. : il., faksim. ; 32 cm
    ISBN80-7294-092-9
    Číslo nár. bibl.cnb001281495
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii
    Jazyková pozn.Souhrn v němčině
    Předmět.hesla dějiny pohostinství * Praha (Česko)
    Forma, žánr monografie
    Konspekt640.4 - Hotelnictví. Stravování
    MDT 640.4(091) , (437.311) , 640 , 908(437.311) , 94(437.3)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru640 - Hotelnictví. Veřejné stravování
    Druh dok.KNIHY
    Zlatá doba štamgastů pražských hospod
    Populárně naučná práce, která se zabývá svébytným kulturním a společenským jevem nazývaným štamgastenství, jehož nositeli jsou častí a pravidelní čili stálí neboli kmenoví hosté rozmanitých typů hostinských podniků, jaké existovaly v 19. a první polovině 20. století, tedy v časech, které z mnoha důvodů považujeme za jejich zlaté období. Altman postihuje především zábavné momenty v životě pražských hostinských zařízení, líčí vztahy kmenových hostů k oblíbenému podniku a jejich projevy. Náležitě je zobrazeno vytváření různých krčemných kolektivů, od neformálních kroužků stálých hostů kolem téhož stolu přes hráčské skupinky až po relativně uzavřené stolní společnosti. Jsou zde také vylíčeny vztahy mezi jednotlivými skupinami, vstřícné i soupeřící. Rozsáhlý oddíl je věnovaný zvláštním vztahům, jaké vznikaly mezi stálými hosty podniku a jeho obsluhou, šenkýřem a číšníky, zejména jsou analyzována různá privilegia a výsady štamgastů, jež upřednostňovaly stálé hosty před náhodnými návštěvníky a povyšovaly je nad ně. Kniha je bohatě doprovozena karikaturami a fotografiemi. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.