Počet záznamů: 1
Altman, Karel, 1960- - Autor
Vyd. 1. - Brno : Host, 2003 - 230 s. : il., faksim. ; 32 cm
ISBN 80-7294-092-9
dějiny pohostinství
Praha (Česko)
monografieSignatura B 44.364 Umístění 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování Údaje o názvu Zlatá doba štamgastů pražských hospod / Karel Altman Záhlaví-jméno Altman, Karel, 1960- (Autor) Údaje o vydání Vyd. 1. Vyd.údaje Brno : Host, 2003 Fyz.popis 230 s. : il., faksim. ; 32 cm ISBN 80-7294-092-9 Číslo nár. bibl. cnb001281495 Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii Jazyková pozn. Souhrn v němčině Předmět.hesla dějiny pohostinství * Praha (Česko) Forma, žánr monografie Konspekt 640.4 - Hotelnictví. Stravování MDT 640.4(091) , (437.311) , 640 , 908(437.311) , 94(437.3) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování Druh dok. KNIHY Populárně naučná práce, která se zabývá svébytným kulturním a společenským jevem nazývaným štamgastenství, jehož nositeli jsou častí a pravidelní čili stálí neboli kmenoví hosté rozmanitých typů hostinských podniků, jaké existovaly v 19. a první polovině 20. století, tedy v časech, které z mnoha důvodů považujeme za jejich zlaté období. Altman postihuje především zábavné momenty v životě pražských hostinských zařízení, líčí vztahy kmenových hostů k oblíbenému podniku a jejich projevy. Náležitě je zobrazeno vytváření různých krčemných kolektivů, od neformálních kroužků stálých hostů kolem téhož stolu přes hráčské skupinky až po relativně uzavřené stolní společnosti. Jsou zde také vylíčeny vztahy mezi jednotlivými skupinami, vstřícné i soupeřící. Rozsáhlý oddíl je věnovaný zvláštním vztahům, jaké vznikaly mezi stálými hosty podniku a jeho obsluhou, šenkýřem a číšníky, zejména jsou analyzována různá privilegia a výsady štamgastů, jež upřednostňovaly stálé hosty před náhodnými návštěvníky a povyšovaly je nad ně. Kniha je bohatě doprovozena karikaturami a fotografiemi. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1