Počet záznamů: 1  

Studie, krátké a kratší


  1.  Neruda, Jan, 1834-1891 - Autor
    Vyd. 1. - Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1955 - 410 s.
     česká literatura
     studie  české prózy
    SignaturaN/A
    Umístění
    Studie, krátké a kratší
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( sklad )k vypůjčeníC 18.787/1   
    Na Sadech - dospělé ( naučná ) k vypůjčeníN/A   

    Info*RETROKATALOGIZACE - ZKRÁCENÝ ZÁZNAM*
    Údaje o názvuStudie, krátké a kratší. I / Jan Neruda
    Záhlaví-jméno Neruda, Jan, 1834-1891 (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajePraha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1955
    Fyz.popis410 s.
    Číslo nár. bibl.cnb000718069
    Předmět.hesla česká literatura
    Forma, žánr studie * české prózy
    Konspekt821.162.3 - Česká literatura
    MDT 821.162.3 , 821.162.3-3 , (048.8)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Studie, krátké a kratší
    První svazek "Studií krátkých i kratších" (po prvé 1876) nám ukazuje, jak Neruda plnil úkoly novináře a feuilletonisty. V čele knihy jsou "Trhani", zobrazující život dělníků na stavbě tratí. Neruda zachycuje život v "Australii", jedné z kolonií ztroskotanců a společenských vyděděnců, jež nevidí nijak romanticky, ale které líčí jako "lidi pracovné". V "Pražských obrázcích" zachycuje s velkou znalostí sociální výjevy ze soudobého života. Jsou to doklady zločinnosti a prostituce na policejních strážnicích a ve vězeních, studie pražských žebráků, popis života v pražských zastavárnách a na pražském záduší, tedy všude tam, kde se projevují důsledky rozvrstvení lidí v kapitalistickém světě na chudé a bohaté. "Studie masopustní" a "Rozjímání postní", jež tvoří poslední část knihy, ukazují nám Nerudu jako mistra satirického feuilletonu, jenž si bystře všímal aktuálních dobových otázek (studie o tabáku, tanci a pod.). Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.