Počet záznamů: 1  

Skaláci


  1.  Jirásek, Alois, 1851-1930 - Autor
    Vyd. 17., V SNKLHU 2. - Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1956 - 255 s.
    Klub čtenářů ;
      Nejedlý, Zdeněk, - Autor úvodu atd.
     české romány  historické romány
    SignaturaC 145.696
    Skaláci
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( sklad )k vypůjčeníC 145.696   

    Info*RETROKATALOGIZACE - ZKRÁCENÝ ZÁZNAM*
    Údaje o názvuSkaláci : historický obraz z druhé polovice XVIII. století
    Záhlaví-jméno Jirásek, Alois, 1851-1930 (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 17., V SNKLHU 2.
    Vyd.údajePraha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1956
    Fyz.popis255 s.
    Číslo nár. bibl.cnb000721294
    Edice Klub čtenářů (Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění) ; sv. 47
    Dal.odpovědnost Nejedlý, Zdeněk, 1878-1962 (Autor úvodu atd.)
    Forma, žánr české romány * historické romány
    Konspekt821.162.3-3 - Česká próza
    MDT 821.162.3-31
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Skaláci
    První velký Jiráskův historický román čerpá z dob nevolnictví a poddanství selského lidu na náchodském panství za vlády zhýralého knížete Josefa Piccolominiho. Živý obraz poddanských poměrů v době Marie Terezie je vykreslen na historii selské rodiny, která představuje bědný stav nevolníků. Život na náchodském zámku je tu symbolem šlechtického sobectví. Jirásek použil látky nasbírané přímo z ústního podání lidu. Syn popraveného Mikuláše Skaláka, Jiří, chodí krajem v masce nevinného blázna a rozdmychuje v utlačovaném lidu jiskry vzpoury. Děj postupuje ve třech částech (Salva guardia, Skaláci, Bouře), od malých příznaků horšících se poměrů až k velkému selskému povstání r. 1775, které bylo sice potlačeno, ale podalo důkaz, že lid věří ve svou spravedlivou věc a že nění ztracen, dokud bojuje. Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.