Počet záznamů: 1
Tuky a mastné kyseliny ve výživě
Brát, Jiří, 1958- - Autor
1. vydání - 111 stran : barevné ilustrace, mapy ; 24 cm
ISBN 978-80-271-5682-5
výživa člověka tuky mastné kyseliny nutriční hodnota potravin
monografie příručkySignatura C 427.010 Umístění 613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa Údaje o názvu Tuky a mastné kyseliny ve výživě / Jiří Brát Záhlaví-jméno Brát, Jiří, 1958- (Autor) Údaje o vydání 1. vydání Nakladatel Praha : Grada, 2025 Fyz.popis 111 stran : barevné ilustrace, mapy ; 24 cm ISBN 978-80-271-5682-5 Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii a rejstřík Předmět.hesla výživa člověka * tuky * mastné kyseliny * nutriční hodnota potravin Forma, žánr monografie * příručky Konspekt 613 - Hygiena. Lidské zdraví MDT 641.1 , 665.12 , 613.268+613.288 , 613.2 , (048.8) , (035) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa Druh dok. KNIHY Kniha přináší ucelený přehled výživových doporučení z oblasti tuků ve vztahu k reálnému příjmu mastných kyselin v běžné stravě. Autor popisuje technologie získávání a zpracování tuků, boří mýty o negativním dopadu rafinace tuků na zdraví člověka a připomíná, že se výrobci mohou vyhnout technologii částečného ztužování tuků, při níž vznikají zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Dozvíme se, jak rozumět zdravotním tvrzením pro tuky a výživovým údajům na obalech potravin. Druhá část je věnována 55 nejvýznamnějším běžným i netradičním olejům a tukům, které jsou dostupné na našem trhu. Obsahuje podrobné informace o jejich složení, a to i ve vztahu k doporučené konzumaci, aby strava mohla být považována za vyváženou. Čtenář získá konkrétní doporučení k užití tuků a olejů v kuchyni a je upozorněn na chyby, s kterými se může v praxi setkat. Dozví se, že tuky a oleje se liší svými funkčními vlastnostmi, které podmiňují jejich použití v praxi. Například na smažení se z hlediska stability nehodí každý olej a na pečení obvykle potřebujeme tuk, který podporuje požadovanou texturu produktu. Běžný spotřebitel se při sestavování správné a vyvážené stravy v problematice výběru tuků neorientuje. Účinkem se míjejí i některé snahy výživová doporučení zjednodušit. Běžnému spotřebiteli i některým odborníkům chybějí znalosti o technologiích získávání a zpracování olejů. Po internetu koluje řada mýtů, které mohou utvářet zkreslené představy o tom, čím se při výběru tuků a olejů řídit. Tato publikace přispívá k osvětě v této problematice. Určena je nutričním terapeutům, studentům medicíny, potravinářské chemie a přírodních věd. Poskytuje informace i lékařům, kteří se snaží upravit stravovací návyky svých pacientů a předcházet u nich kardiovaskulárním onemocněním a jejich rizikovým faktorům. Informace o výživě v ní najde i každý vyznavač zdravého životního stylu. Text je doplněn výraznou, barevnou, bohatou infografikou, která zvyšuje informační hodnotu knihy a usnadňuje porozumění. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1