Počet záznamů: 1  

Tuky a mastné kyseliny ve výživě

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Brát, Jiří, 1958- - Autor
    1. vydání - 111 stran : barevné ilustrace, mapy ; 24 cm
    ISBN 978-80-271-5682-5
     výživa člověka  tuky  mastné kyseliny  nutriční hodnota potravin
     monografie  příručky
    SignaturaC 427.010
    Umístění 613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 427.010   

    Údaje o názvuTuky a mastné kyseliny ve výživě / Jiří Brát
    Záhlaví-jméno Brát, Jiří, 1958- (Autor)
    Údaje o vydání1. vydání
    NakladatelPraha : Grada, 2025
    Fyz.popis111 stran : barevné ilustrace, mapy ; 24 cm
    ISBN978-80-271-5682-5
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii a rejstřík
    Předmět.hesla výživa člověka * tuky * mastné kyseliny * nutriční hodnota potravin
    Forma, žánr monografie * příručky
    Konspekt613 - Hygiena. Lidské zdraví
    MDT 641.1 , 665.12 , 613.268+613.288 , 613.2 , (048.8) , (035)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru613.2 - Hygiena výživy. Dietetika. Zdravá výživa
    Druh dok.KNIHY
    Tuky a mastné kyseliny ve výživě
    Tuky a mastné kyseliny ve výživě
    Kniha přináší ucelený přehled výživových doporučení z oblasti tuků ve vztahu k reálnému příjmu mastných kyselin v běžné stravě. Autor popisuje technologie získávání a zpracování tuků, boří mýty o negativním dopadu rafinace tuků na zdraví člověka a připomíná, že se výrobci mohou vyhnout technologii částečného ztužování tuků, při níž vznikají zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Dozvíme se, jak rozumět zdravotním tvrzením pro tuky a výživovým údajům na obalech potravin. Druhá část je věnována 55 nejvýznamnějším běžným i netradičním olejům a tukům, které jsou dostupné na našem trhu. Obsahuje podrobné informace o jejich složení, a to i ve vztahu k doporučené konzumaci, aby strava mohla být považována za vyváženou. Čtenář získá konkrétní doporučení k užití tuků a olejů v kuchyni a je upozorněn na chyby, s kterými se může v praxi setkat. Dozví se, že tuky a oleje se liší svými funkčními vlastnostmi, které podmiňují jejich použití v praxi. Například na smažení se z hlediska stability nehodí každý olej a na pečení obvykle potřebujeme tuk, který podporuje požadovanou texturu produktu. Běžný spotřebitel se při sestavování správné a vyvážené stravy v problematice výběru tuků neorientuje. Účinkem se míjejí i některé snahy výživová doporučení zjednodušit. Běžnému spotřebiteli i některým odborníkům chybějí znalosti o technologiích získávání a zpracování olejů. Po internetu koluje řada mýtů, které mohou utvářet zkreslené představy o tom, čím se při výběru tuků a olejů řídit. Tato publikace přispívá k osvětě v této problematice. Určena je nutričním terapeutům, studentům medicíny, potravinářské chemie a přírodních věd. Poskytuje informace i lékařům, kteří se snaží upravit stravovací návyky svých pacientů a předcházet u nich kardiovaskulárním onemocněním a jejich rizikovým faktorům. Informace o výživě v ní najde i každý vyznavač zdravého životního stylu. Text je doplněn výraznou, barevnou, bohatou infografikou, která zvyšuje informační hodnotu knihy a usnadňuje porozumění. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.