Počet záznamů: 1
Kuchyně ve službách lidu
Pořízková, Lenka, 1980- - Autor
Vydání první - 339 stran : ilustrace, faksimile ; 24 cm
ISBN 978-80-200-3526-4
Knižní kultura ;
1945-1989
gastronomie kuchařské knihy vydávání a distribuce knih
monografieSignatura C 423.279 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Údaje o názvu Kuchyně ve službách lidu : vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989 / Lenka Pořízková Část názvu Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989 Záhlaví-jméno Pořízková, Lenka, 1980- (Autor) Údaje o vydání Vydání první Nakladatel Praha : Academia, 2024 Fyz.popis 339 stran : ilustrace, faksimile ; 24 cm ISBN 978-80-200-3526-4 Číslo nár. bibl. cnb003579611 Edice Knižní kultura ; 6 Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík Jazyková pozn. Anglické resumé Předmět.hesla 1945-1989 * gastronomie - Československo - 1945-1989 * kuchařské knihy - Československo - 1945-1989 * vydávání a distribuce knih - Československo - 1945-1989 Forma, žánr monografie Konspekt 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla MDT 641/642 , 641.55(083.12) , 655.4/.5 , (437) , (048.8) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Druh dok. KNIHY Při současné záplavě kuchařek na knihkupeckých pultech nás už ani nenapadne, jak dramatickou historii za sebou mohou mít a že bývaly doby, kdy se na ně „stály fronty jako za války na maso“. V prostředí centrálně řízeného knižního trhu poválečného Československa získaly soubory receptů zcela zvláštní status: přivlastnili si je odborníci na výživu a usilovali jejich prostřednictvím proměnit stravovací návyky socialistických pracujících v masovém měřítku. Z kuchařek se stal během padesátých let typ odborné lékařské literatury a exemplární doklad úspěšné osvětově-propagační brožury. Jejich obsah, struktura i polygrafické provedení byly zcela podřízeny roli, kterou měly v nově budované společnosti sehrát. Trvalo další tři desetiletí, než se postupně z této role vyvázaly. Jak celá žánrová transformace probíhala? Kdo byli autoři a čtenáři socialistických kuchařek? Jaké strategie vyvíjeli nakladatelé ve snaze naplňovat či bořit žánrové konvence? A proč se typickým obrazovým doprovodem receptů nestala fotografie, ale humoristická karikaturní kresba? Tyto a mnohé další otázky se snaží autorka ve svém příspěvku k dějinám moderní knihy zodpovědět. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBUNačítání…
Počet záznamů: 1