Počet záznamů: 1  

Sedmnáct slabik

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Hůla, Jiří, 1944-2022 - Autor - Ilustrátor
    První vydání - 64 nečíslovaných stran : barevné ilustrace ; 18 cm
    ISBN 978-80-257-4432-1
     česká poezie  haiku
    SignaturaC 421.393
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 421.393   

    Údaje o názvuSedmnáct slabik / Jiří Hůla
    Záhlaví-jméno Hůla, Jiří, 1944-2022 (Autor) (Ilustrátor)
    Údaje o vydáníPrvní vydání
    NakladatelPraha : Argo, 2024
    Fyz.popis64 nečíslovaných stran : barevné ilustrace ; 18 cm
    ISBN978-80-257-4432-1
    Číslo nár. bibl.cnb003609722
    PoznámkyObálkový podnázev: 49 haiku
    Forma, žánr česká poezie * haiku
    Konspekt821.162.3-1 - Česká poezie
    MDT 821.162.3-1 , (0:82-14)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Jiří Hůla byl české kulturní veřejnosti znám především jako břitký výtvarný kritik a duchovní otec Archivu výtvarného umění, který nyní hostí Centrum současného umění Dox. Za pozornost ovšem stojí i jeho vlastní tvorba, ať už na poli výtvarného umění či literatury. Experimentální poezii i tzv. „vizuálním básním“ se věnoval dlouhá léta; v posledních letech života si pak na dlouhých procházkách, cyklistických projížďkách a cestách do zahraničí začal zapisovat svérázná haiku – z přísné japonské formy si přitom vzal především ono proslulé formální omezení: haiku má čítat sedmnáct slabik. Do značné míry ovšem zůstává věrný i původnímu duchu haiku: dokáže sevřeným způsobem zachytit utkvělý obraz, vyjádřit lapidární děj či pohnutí mysli, a to vše ve třech kratičkých verších. Jeho haiku zůstala za jeho života nevydána; z pozůstalosti je nyní k vydání připravil autorův syn Martin Hůla ve spolupráci s Tomášem Pácaltem. Kniha vychází u příležitosti nedožitých osmdesátin Jiřího Hůly. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.