Počet záznamů: 1  

Vyvanutí

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Téra, Michal, 1976- - Autor
    66 stran ; 21 cm
    ISBN 978-80-7465-622-4
     česká poezie  náboženská poezie  erotická poezie
    SignaturaC 418.635
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 418.635   

    Údaje o názvuVyvanutí / Michal Téra
    Záhlaví-jméno Téra, Michal, 1976- (Autor)
    NakladatelČervený Kostelec : Pavel Mervart, 2023
    Fyz.popis66 stran ; 21 cm
    ISBN978-80-7465-622-4
    Číslo nár. bibl.cnb003584712
    Úplný obsahVeraicon -- Klimakos
    Forma, žánr česká poezie * náboženská poezie * erotická poezie
    Konspekt821.162.3-1 - Česká poezie
    MDT 821.162.3-1 , (0:82-141) , (0:82-993)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Dvojsbírka Vyvanutí je složena ze dvou autonomních a zároveň propojených básnických celku. První s názvem Veraicon vstupuje na pudu erotické poezie, využívá tradičních metaforických postupů k zachycení milostné poetiky a buduje spirálu drobných i rozsáhlejších básní jako oslavu milované bytosti se všemi vzestupy, zákruty i pády. Zároveň se podprahově otevírá hlubšímu spirituálnímu prožitku, pro nějž je milostné a erotické vyjádření alegorií a jinotajem, za nimiž se skrývá pravý obraz - veraicon. Druhá část pojmenovaná podle autora Nebeského žebříku a církevního otce Klimakos se plněhlásí k maystické tradici, a to jak křesťanské, tak súfijské. Vzestup duše je zde zachycen jako osobní cesta počínající zrozením a prvotním poznáním, které je postupně rozvíjeno a opouštěno v koloběhu temných sestupu a světelných výstupu, jejichž konečným výsledkem je súfijské faná' - vyvanutí. Obě části, ač zdánlivě tematicky odlišné, jsou spolu vnitřně propojeny, přičemž vyvanutí jako konečný stav duše i lidského srdce prostupuje jako základní hlubinný motiv oběma sbírkami. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.