Počet záznamů: 1  

Sladařství

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Basařová, Gabriela, 1934-2019 - Autor
    Druhé, doplněné a upravené vydání - xvii, 529 stran : ilustrace (některé barevné) ; 25 cm
    ISBN 978-80-87109-73-1
      Psota, Vratislav, - Autor   Šavel, Jan, - Autor   Basař, Petr, - Autor   Hartman, Ivo, - Autor   Paulů, Richard, - Autor   Basařová, Pavlína, - Autor   Běláková, Sylvie, - Autor   Kofroň, Petr, - Autor   Kosař, Karel, - Autor   Dostálek, Pavel, - Autor   Kellner, Vladimír, - Autor   Mikulíková, Renata, - Autor   Čejka, Pavel, - Autor
     sladovnictví  slad
     kolektivní monografie
    SignaturaC 416.770
    Umístění 663.4 - Pivovarnictví
    Sladařství
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 416.770   

    Údaje o názvuSladařství : teorie a praxe výroby sladu / Gabriela Basařová, Vratislav Psota, Jan Šavel, Petr Basař, Ivo Hartman, Richard Paulů, Pavlína Basařová, Sylvie Běláková, Petr Kofroň, Karel Kosař, Pavel Dostálek, Vladimír Kellner, Renata Mikulíková, Pavel Čejka
    Záhlaví-jméno Basařová, Gabriela, 1934-2019 (Autor)
    Údaje o vydáníDruhé, doplněné a upravené vydání
    NakladatelPraha : Havlíček Brain Team, 2023
    Fyz.popisxvii, 529 stran : ilustrace (některé barevné) ; 25 cm
    ISBN978-80-87109-73-1
    Číslo nár. bibl.cnb003551732
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografie a rejstřík
    Dal.odpovědnost Psota, Vratislav, 1953- (Autor)
    Šavel, Jan, 1944- (Autor)
    Basař, Petr, 1964- (Autor)
    Hartman, Ivo, 1973- (Autor)
    Paulů, Richard, 1960- (Autor)
    Basařová, Pavlína, 1965- (Autor)
    Běláková, Sylvie, 1974- (Autor)
    Kofroň, Petr, 1973- (Autor)
    Kosař, Karel, 1951- (Autor)
    Dostálek, Pavel, 1963- (Autor)
    Kellner, Vladimír, 1949-2022 (Autor)
    Mikulíková, Renata, 1959- (Autor)
    Čejka, Pavel, 1951- (Autor)
    Předmět.hesla sladovnictví * slad
    Forma, žánr kolektivní monografie
    Konspekt663 - Průmysl nápojů. Kvasný průmysl. Průmysl pochutin
    MDT 663.433 , 663.43 , (048.8:082)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru663.4 - Pivovarnictví
    Druh dok.KNIHY
    Sladařství
    V roce 2023 přichází na knižní trh druhé, doplněné a upravené vydání velmi žádané publikace „Sladařství – teorie a praxe výroby sladu“. Původní kolektiv autorů, složený z pracovníků Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Sladařského výzkumného ústavu v Brně, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., Praha a pracovníků praxe pod vedením Petra Basaře, navazuje na první vydání z roku 2015, dnes již rozebrané a velmi poptávané zásadní publikace v oboru. Vzhledem k tomu, že vývoj výroby sladu od prvního vydání knihy pokračoval rychlým tempem, doplnili autoři jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Úvodní kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu, tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kritériím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kritérií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných, a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva. V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu. Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva. Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let a obsáhlými rejstříky. Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.