Počet záznamů: 1  

Psohlavci


  1.  Jirásek, Alois, 1851-1930 - Autor
    Il. vyd. 7., celkem 31. - V Praze : Šolc a Šimáček, 1940 - 279 s., [11] l. obr. příl. : il. ; 23 cm
    Ilustrované spisy Mistra Aloisa Jiráska ;
      Aleš, Mikoláš, - Ilustrátor
     Sladký Kozina, Jan, 1652-1695
     Chodové
     Chodsko (Česko)
     české romány  historické romány
    Údaje o názvuPsohlavci : historický obraz / Alois Jirásek ; ilustroval Mikuláš Aleš
    Záhlaví-jméno Jirásek, Alois, 1851-1930 (Autor)
    Údaje o vydáníIl. vyd. 7., celkem 31.
    Vyd.údajeV Praze : Šolc a Šimáček, 1940
    Fyz.popis279 s., [11] l. obr. příl. : il. ; 23 cm
    Číslo nár. bibl.cnb000806598
    Edice/vedl.záhl.Jirásek, Alois, 1851-1930. Ilustrované spisy
    PoznámkyK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    Dal.odpovědnost Aleš, Mikoláš, 1852-1913 (Ilustrátor)
    Předmět.hesla Sladký Kozina, Jan, 1652-1695 * Chodové * Chodsko (Česko)
    Forma, žánr české romány * historické romány
    Konspekt821.162.3-3 - Česká próza
    MDT 821.162.3-31
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLDigitalizovaný dokument
    Druh dok.KNIHY
    Bezpečnost českých hranic na Šumavě zajišťovali již od čtrnáctého století Chodové. Byli to drsní hraničáři, kteří se nebáli obětovat život pro dobro státu. Za jejich služby a odvahu jim panovníci udělovali mnoho různých práv a výsad. Například byli poddáni jen králi a nemuseli plnit robotní povinnosti. Po nešťastné bitvě na Bílé hoře se poměry radikálně změnily. Chodské pohraničí koupil Volf Vilém Lamminger, řečený Lomikar, kterého práva a svobody hrdých horalů nezajímaly. A tady narazila kosa na kámen. Vybuchla vzpoura vedená odvážným Janem Sladkým Kozinou... Román Psohlavci popisuje nerovný boj odvážných sedláků proti bezpráví a svévoli státní moci. Nejedná se pouze o čtivé zpracování historického příběhu, odkaz knihy je aktuální i v dnešních časech. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.