Počet záznamů: 1  

Několik listů o pivě a pivovarnictví


  1.  Chodounský, František, 1845-1924 - Autor
    V Praze : F. Chodounský, 1886 - 64 s. ; 24 cm
     pivovarnictví  pivovarnictví
     studie
    Údaje o názvuNěkolik listů o pivě a pivovarnictví / napsal František Chodounský
    Záhlaví-jméno Chodounský, František, 1845-1924 (Autor)
    Vyd.údajeV Praze : F. Chodounský, 1886 (Národní knihtiskárna I.L. Kobra)
    Fyz.popis64 s. ; 24 cm
    Číslo nár. bibl.cnb001827926
    PoznámkyK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografické odkazy
    Předmět.hesla pivovarnictví - Česko - 19. století * pivovarnictví - Evropa - 19. století
    Forma, žánr studie
    Konspekt663 - Průmysl nápojů. Kvasný průmysl. Průmysl pochutin
    MDT 663.4 , (4) , (437.3) , (048.8)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLDigitalizovaný dokument
    Druh dok.KNIHY
    Pivovarnictví patří k tradičním odvětvím českého průmyslu. V českých zemích se začalo vařit pivo již ve středověku, ale k nebývalému rozkvětu došlo až v polovině 19. století. České pivo se stalo synonymem pro kvalitu, bylo vyváženo do celé Evropy. Proto se ve velkém počtu začaly objevovat odborné publikace, které se vařením piva zabývaly. Jedním z autorů byl i František Chodounský, který v roce 1886 sepsal spis Několik listů o pivě a pivovarnictví. Nápoj, který se vyrábí z vody, ječmene a chmele, zná lidstvo již několik tisíciletí. První zmínky o pivě se objevily již v Mezopotámii přibližně 7 tisíc let před naším letopočtem. Vařili ho jak starověcí Egypťané, tak raně středověcí Germáni nebo Keltové. I v českém prostředí se pivo hojně užívalo. Bylo to především kvůli tomu, že voda byla nečistá a mnohdy závadná, a proto byla nahrazována pivem nebo vínem. Monopol pro vaření dlouhou dobu držely kláštery, poté se dostal do rukou měšťanů. Od poloviny 19. století se začaly blízko vodních zdrojů stavět sladovny a pivovary. Rovněž došlo k novému technologickému vývoji jak ve strojírenství, tak v kvašení kvasinek, čímž se rapidně zvýšila produkce piva. František Chodounský (1845–1924) byl mužem na svém místě. Nejdříve zastával pozici sládka v pardubickém pivovaru, později se stal ředitelem Výzkumného ústavu pivovarnického v Praze. Během svého života vydal několik publikací, které se zabývaly pivovarnictvím nebo vařením piva. Jednou z nich je i spis Několik listů o pivě a pivovarnictví. I přesto, že tato publikace má pouze 64 stran, dozví se z ní čtenář mnoho informací. Chodounský v ní vystihuje, jak vypadala pivovarnická práce, popisuje celý proces vaření piva nebo i například kde se pěstoval a kolik stál v 80. letech 19. století chmel. Velmi zajímavá je kapitola o pivě, ve které autor líčí, jak se vyráběly jednotlivé kvasy (moučný, chlebový, červený), a také jak se vařilo pivo v jednotlivých zemích i městech (Belgie, Anglie, Dánsko, Čechy, Švédsko, Francie, Itálie, Bavorsko nebo Vídeň). Dotýká se rovněž problematiky pančování piva. Již na konci 19. století k němu docházelo, nejčastěji se pivo ředilo vodou, kyselinou vinnou (především v Německu kvůli pikantní příchuti), nebo i uhličitany (kvůli kyselosti piva). Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.