Počet záznamů: 1  

Rozrušená země


  1.  Šolochov, Michail Aleksandrovič, 1905-1984 - Autor
    11. vyd., (ve Světě sovětů 1. vyd.) - Praha : Svět sovětů, 1954 - 405, [1] s. : 12 obr. příl. ; 8°
    Údaje o názvuRozrušená země / Michail Šolochov ; Pův. překlad Bohumila Mathesia podle nového, autorem přeprac. vyd. doplnili a upravili Naděžda Slabihoudová a Jiří Franěk ; Il. A. Laptěv
    Záhlaví-jméno Šolochov, Michail Aleksandrovič, 1905-1984 (Autor)
    Údaje o vydání11. vyd., (ve Světě sovětů 1. vyd.)
    Vyd.údajePraha : Svět sovětů, 1954 (Most : Krušnohor. tisk., z.z.)
    Fyz.popis405, [1] s. : 12 obr. příl. ; 8°
    Číslo nár. bibl.cnb000678752
    PoznámkyK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    PoznámkyPozn.. Přel. z rus. orig. Podnjataja celina. 15400 výt.
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Je to po proslulém Tichém Donu druhý Šolochovův román o donském kozáctvu. Autor líčí kozáckou vesnici v nové historické situaci - v období kolektivisace zemědělského hospodářství. Vesnická chudina začíná teprve za sovětské vlády volně dýchat, střední rolníci, donucovaní potlačit vlastnické pudy, vstupují do kolchozů, vesničtí kulaci však se nezastavují před zločinem a vraždou v marném úsilí zajistit si nadvládu nad vesnicí. V napjaté situaci třídního boje pod vedením dělníka Davidova a dík obětavé práci komunistů se přetvořuje zpátečnická vesnice pozvolna v kolchoz, rodí se nové pracovní nadšení. "Postavy románu ukazuje Š. v nejrozmanitějších životních situacích a v celém bohatství jejich individuálních lidských rysů jak v soukromí, tak ve chvilích usilovné politické práce. Jeho hrdinové jsou živí lidé se všemi chybami a nedostatky, avšak čtenář poznává sílu jejich povah a oddanost revoluci.Jsou to skuteční ruští lidé, kteří v těžké době umějí ukázat, co dovedou, jsou to pokrokoví zemědělci, které vychovává strana." (L.I. Timofejev.) Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.