Počet záznamů: 1
Skopová, Kamila, 1944- - Autor
Vydání: první - 100 stran : ilustrace ; 17 cm
ISBN 978-80-270-7937-7
19. století
dovednosti a znalosti lidová kultura životní styl
populárně-naučné publikaceSignatura C 396.944 Umístění 39 - Kulturní antropologie. Národopis. Zvyky. Lidové umění Údaje o názvu Jak se co dělávalo..., aneb, O dovednostech našich dědů a babiček / Kamila Skopová Část názvu O dovednostech našich dědů a babiček Záhlaví-jméno Skopová, Kamila, 1944- (Autor) Údaje o vydání Vydání: první Nakladatel Praha: Blahoslav Lukavec - Bonsai servis, 2020 Fyz.popis 100 stran : ilustrace ; 17 cm ISBN 978-80-270-7937-7 Číslo nár. bibl. cnb003230706 Předmět.hesla 19. století * dovednosti a znalosti - Česko - 19. století * lidová kultura - Česko - 19. století * životní styl - Česko - 19. století Forma, žánr populárně-naučné publikace Konspekt 39 - Kulturní antropologie. Etnologie. Etnografie MDT 379.82/.84 , 39 , 316.728 , (437.3) , (0.062) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 39 - Kulturní antropologie. Národopis. Zvyky. Lidové umění Druh dok. KNIHY Moderní doba nás zbavila manuální dřiny, ale zároveň jsme přišli o nespočet dovedností našich předků. Leckdo ještě doma opatruje ohmataný hmoždíř, v němž babička tloukla koření, dřevěný hříbek na látání punčoch, dědův starodávný hoblík a babku, na které naklepával kosu. Jak se s podobnými každodenními předměty zacházelo? Drobná, ale obsahově hutná kniha dále vysvětluje, co to byly tacle, herdule, mašnógl či hemzáky, a jak se v dřívějších dobách připravovala couračka, žahour či podplamenice. Nebo jak se pekl domácí chléb, jak se v hospodářství zpracovávalo mléko, len, ovčí vlna, husí peří, dřevo, rozličné proutí, a nebo jak se krmily husy. Vesměs jde o činnosti takřka zapomenuté, ale nikoli překonané. Naopak, k mnohým se snažíme s úctou vracet, nebo u nich alespoň hledat inspiraci. Kniha je napsána velice čtivou formou a autorka ji doplnila mnoha ilustracemi. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBUNačítání…
Počet záznamů: 1