Počet záznamů: 1  

Chléb náš vezdejší--


  1.  Pecháčková, Františka, 1904-1991 - Autor
    Praha : Fr. Borový, 1939 - 457 s.
    Žatva ;
     Baťa, Tomáš, 1876-1932
     Zlín (Česko)  Zlín (Česko : oblast)  Zlínský kraj (Česko : 2000-)
    zlínští podnikatelé osobnosti regionu
     biografické romány
    SignaturaC 103.589
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( sklad )jen prezenčněC 103.589   

    Info*RETROKATALOGIZACE - ZKRÁCENÝ ZÁZNAM*
    Údaje o názvuChléb náš vezdejší-- / Františka Pecháčková
    Záhlaví-jméno Pecháčková, Františka, 1904-1991 (Autor)
    Vyd.údajePraha : Fr. Borový, 1939 (v Brně : Lidová tiskárna)
    Fyz.popis457 s.
    Číslo nár. bibl.cnb000804301
    Edice Žatva (Fr. Borový) ; sv. 29
    PoznámkyObálka a vazba Frant. Muziky
    Předmět.heslazlínští podnikatelé osobnosti regionu
    Předmět.hesla Baťa, Tomáš, 1876-1932 * Zlín (Česko) * Zlín (Česko : oblast) * Zlínský kraj (Česko : 2000-)
    Forma, žánr biografické romány
    Konspekt821.162.3-3 - Česká próza
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Kniha Františky Pecháčkové, Chléb náš vezdejší, je prvním pokusem o románový životopis Tomáše Bati, člověka s vůlí růst, bojovat, vítězit a dojít, jak nejdál smí dojít člověk. Tomáš Baťa, sražený na konci své závratné životní pouti bleskem Diovým, vystupuje z románu Pecháčkové nejen jako geniální velkorysý podnikatel, i fanatický vyznavač práce, nýbrž i jako člověk, usilující pomoci lidstvu, povznést důstojnost člověka a usměrnit jeho energii. Zde už její práce, čerpající hojně, ale kriticky z vlastního Baťova zápisníku i z ústního podání lidí, kteří zlínského dobyvatele dobře znali, přerůstá rámec pouhého životopisu a stává se románovým eposem radosti z práce, nezlomné lidské vůle, nevyčerpatelné energie a odvahy, eposem o člověku, který pracuje ne proto, aby byl živ, nýbrž proto, aby se dotvořil sám sebe a došel mravní velikosti a štěstí. Zdroj anotace: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.