Počet záznamů: 1  

O pokoření stavu městského léta 1547


  1.  Sixt z Ottersdorfu, 1500-1583 - Autor
    První vydání - 172 stran, 12 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace, portréty, faksimile ; 19 cm
    Odkaz minulosti české ;
    16. století
     stavovský odboj (1547)
     Česko 16. století
     paměti
    Údaje o názvuO pokoření stavu městského léta 1547 / Sixt z Ottersdorfu
    Záhlaví-jméno Sixt z Ottersdorfu, 1500-1583 (Autor)
    Údaje o vydáníPrvní vydání
    NakladatelV Praze : Melantrich, 1950
    Fyz.popis172 stran, 12 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace, portréty, faksimile ; 19 cm
    ISBNKčs 56,00
    Číslo nár. bibl.cnb000715528
    Edice Odkaz minulosti české ; 13
    PoznámkyK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    Poznámky3000 výtisků. Obsahuje rejstřík
    Předmět.hesla 16. století * stavovský odboj (1547) * Česko - dějiny - 16. století
    Forma, žánr paměti
    Konspekt94(437) - Dějiny Česka a Slovenska
    MDT 94(437.3)"1547" , (0:82-94)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Kancléř Starého Města pražského Sixt z Ottersdorfu, mluvčí tzv. prvního českého stavovského povstání, byl po jeho porážce v létě roku 1547 zbaven úřadu a na dva měsíce zajat na Pražském hradě. Po propuštění se věnoval sepisování ilegálních Akt aneb knih památných čili historie oněch dvou nepokojných let v Čechách 1546 a 1547, které byly polemikou s oficiálními Akty těchto všech věcí, které jsou mezi nejjasnějším knížetem a pánem, panem Ferdinandem (etc.) a jistými osobami z panského, rytířského a měšťanského stavu království Českého léta tohoto XLVII zběhly. Vypravěčsky živé popisy pražských nepokojů, pompézního králova soudu a jeho následků, v nichž autor obhajuje vzbouřence a ostře odsuzuje královu politiku a šlechtu, která v kritických chvílích zradila stavovský spolek, patří k nejvýznamnějším dílům české literatury 16. stol. Zdroj anotace: NKP
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.