Počet záznamů: 1  

Včelařství

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Gruna, Bronislav - Autor
    Vydání první - 193 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 28 cm
    ISBN 978-80-907079-3-1
      Počuch, Michal, - Autor   Přidal, Antonín, - Autor   Lstibůrek, Jaroslav - Autor
     včelařství  chov včel  včelí pastva  včelí produkty  medovina
     kolektivní monografie
    SignaturaB 55.458/3
    Umístění 638 - Chov hmyzu. Včelařství
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníB 55.458/3   
    Lidická ( region )jen prezenčněB 55.458/3 P   

    Údaje o názvuVčelařství. Svazek III., Kapitoly: 5. Včelí pastva a její zdroje, 6. Včelí produkty, 7. Medovina a nápoje z medu / Bronislav Gruna, Michal Počuch, Antonín Přidal, Jaroslav Lstibůrek
    Část názvuVčelí pastva a její zdroje
    Včelí produkty
    Medovina a nápoje z medu
    Záhlaví-jméno Gruna, Bronislav (Autor)
    Údaje o vydáníVydání první
    NakladatelČeské Budějovice : PSNV, 2020
    Fyz.popis193 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 28 cm
    ISBN978-80-907079-3-1
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii
    Dal.odpovědnost Počuch, Michal, 1986- (Autor)
    Přidal, Antonín, 1972- (Autor)
    Lstibůrek, Jaroslav (Autor)
    Předmět.hesla včelařství * chov včel * včelí pastva * včelí produkty * medovina
    Forma, žánr kolektivní monografie
    Konspekt638 - Včelařství
    MDT 638.16/.17 , 638.13 , 663.393 , 638.1 , 638.14 , (048.8:082)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru638 - Chov hmyzu. Včelařství
    Druh dok.KNIHY
    Včelařství
    Včelařství
    Profesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu a to je výběr stanoviště. Bc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral. Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní a nebyl dosud v ČR publikován. Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal zpracování kapitoly o včelích produktech. Ty mají mezi potravinami mimořádné postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním léčivých přípravků ve včelařství. Poslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů medoviny. Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.