Počet záznamů: 1  

O literatuře


  1.  Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 - Autor
    1. vyd. - Praha : Československý spisovatel, 1955 - 235 s. ; 8°
    Kritická knihovna ;
    SignaturaC 18.826
    Umístění
    O literatuře
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( sklad )k vypůjčeníC 18.826   

    Info*RETROKATALOGIZACE - ZKRÁCENÝ ZÁZNAM*
    Údaje o názvuO literatuře / Karel Havlíček Borovský ; připravil, poznámkami opatřil a doslov napsal Jaromír Bělič a Jiří Skalička
    Záhlaví-jméno Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 (Autor)
    Údaje o vydání1. vyd.
    Vyd.údajePraha : Československý spisovatel, 1955 ([Brno] : Brněn. knihtisk. 2)
    Fyz.popis235 s. ; 8°
    Číslo nár. bibl.cnb000718872
    Edice Kritická knihovna (Československý spisovatel)
    PoznámkyOpravy. 3000 výt.. Vysvětl.
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografické odkazy a rejstřík
    MDT 40CNB
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    O literatuře
    Výbor obsahuje v pěti oddílech kritické články, studie, epigramy, básně, satiry, myšlenky i výňatky z korespondence, týkající se literárních i všeobecně kulturních otázek. V prvním oddíle jsou zahrnuty práce z literárního mládí, kritické projevy a literárně teoretické názory z doby Havlíčkova pobytu v Rusku. V druhém oddíle jsou otištěny práce kritické a polemické, mezi nimi i západní "Kapitola o kritice" a kritika Tylova Posledního Čecha, jež se stala politickým programem českého vlastenectví (Nejedlý). Třetí oddíl podává ucelený obraz důležitého úseku české kultury v Havlíčkově době - divadla. V článcích čtvrtého oddílu, věnovaných mistru Janu Husovi, Dalimilově kronice a Balbínově Obraně nabádá Havlíček k správnému hodnocení i aktuálnímu využití odkazu minulosti. Satiry i vážné články závěrečného oddílu útočí proti módním vlastencům a proti absolutistické reakci. Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.