Počet záznamů: 1  

Zámecké kuchyně

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Štajnochr, Vítězslav, 1945- - Autor
    231 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 30 cm
    ISBN 978-80-7480-093-1
     černé kuchyně  hradní kuchyně  zámecké kuchyně  topná zařízení  kuchyňské vybavení  kuchyňské nádobí  příprava jídel  dějiny gastronomie
     kolektivní monografie  obrazové publikace
    SignaturaB 57.169
    Umístění 643/645 - Byt. Bytové zařízení a doplňky
    Zámecké kuchyně
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníB 57.169   

    Údaje o názvuZámecké kuchyně : zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje / Vítězslav Štajnochr
    Část názvuZámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje
    Záhlaví-jméno Štajnochr, Vítězslav, 1945- (Autor)
    NakladatelPraha : Národní památkový ústav, 2017
    Fyz.popis231 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 30 cm
    ISBN978-80-7480-093-1
    Číslo nár. bibl.cnb002969963
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
    Jazyková pozn.Anglické resumé
    Předmět.hesla černé kuchyně - Evropa * hradní kuchyně - Evropa * zámecké kuchyně - Evropa * topná zařízení - Evropa * kuchyňské vybavení - Evropa * kuchyňské nádobí - Evropa * příprava jídel * dějiny gastronomie - Evropa
    Forma, žánr kolektivní monografie * obrazové publikace
    Konspekt641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
    MDT 643.3:692.711-021.341 , 643.3:728.81 , 643.3:728.82 , 683.9 , 641.5.06 , 641.54 , 641.55 , 641/642(091) , (4) , (048.8:082) , (084.11)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru643/645 - Byt. Bytové zařízení a doplňky
    Druh dok.KNIHY
    Zámecké kuchyně
    Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a ikonografických pramenů a domácí a zahraniční literatury. První část knihy je věnována archaickým kuchyním s otevřeným ohněm, především tzv. dýmnicím a polodýmnicím, a také kuchyňským krbům. Popsány jsou kuchyňské technologie vaření, dušení, smažení, pečení, roštění, rožnění, uzení a sušení v kuchyních s otevřeným ohněm a příslušné nádobí. Samostatné kapitoly jsou věnovány vzácně dochovaným topeništím s vhloubenými ohništi v polodýmných kuchyních. Druhá část je vymezena kuchyním s uzavřeným ohněm a vývoji sporáku, jsou zde podrobně popsány moderní sporáky zámeckých kuchyní na Bouzově, Frýdlantu, Hluboké, Jánském vrchu, Slatiňanech, Šternberku, Velkých Losinách, Žlebech. V třetí části jsou představena moderní kuchyňská zařízení s otevřeným ohněm, francouzský rožeň – rôtissoire, francouzská kamna k roštění ryb – grilloir a francouzský potager. Čtvrtá část publikace se zabývá sporákovým nádobím a dále francouzským nádobím měděným. Zdroj anotace: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.