Počet záznamů: 1  

Čtvrtý mandel sonetů

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Čepelka, Miloň, 1936- - Autor
    2018
    ISBN 978-80-7475-225-4
     česká poezie  sonety
    Čtvrtý mandel sonetů
    Údaje o názvuČtvrtý mandel sonetů
    Záhlaví-jméno Čepelka, Miloň, 1936- (Autor)
    Vyd.údaje2018
    NakladatelŘitka : Čas, 2018
    ISBN978-80-7475-225-4
    Forma, žánr česká poezie * sonety
    Konspekt821.162.3-1 - Česká poezie
    MDT (0:82-193.3) , 821.162.3-1
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Čtvrtý mandel sonetů
    Snad je to náhoda, že Čtvrtý mandel sonetů Miloně Čepelky vychází v době, kdy ovocné stromy ztrácejí svou okvětní krásu. Ale existují vůbec náhody? A není to tak, že když něco půvabného odchází, jiné zase vstupuje na scénu? Snad bude vhodnější příměr, který k sobě přiřadí květy na stromech a básně: mnohý „moderní“ člověk by řekl, že obé je zbytečné. Proč nepřeskočit květy a nejít přímo k plodům? A proč vůbec psát a číst básně, kterých se nikdo nenají? Ano, z praktického hlediska má takový mudrc pravdu. Jenže bez poezie a bez třešňových květů by byl svět chudší. Pod pojmem svět si však nepředstavujme mediální hemžení či výkřiky do tmy. Básník do tmy nekřičí – a proto mu voní po ovoci. Sám obdařený dlouhověkostí, nevyvyšuje se nad plošticí, která si v křoví hýčká své krátkodobé tajemství. Ač vzdělaný, pochopil stejně jako dávní rolníci, kterým se vzdělání nedostalo, že příroda a život jsou věčné; protože nejsou úsečkou, ale nekonečným cyklem. Čtěme, přemýšlejme a radujme se ze „zbytečností“, jako jsou rozkvetlé stromy a básně. I když třešně odkvetou a básně doznějí, to hezké zůstává v nás – jako předzvěst dalších půvabů, které přijdou. Ale jen k těm, kteří je ocení, umí je vnímat… nebo dokonce vetknout do posvátné formy sonetu tak, jak to dokáže Miloň Čepelka. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.