Počet záznamů: 1  

Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Lánská, Dagmar - Autor
    Vyd. 1. - Praha : Aventinum, 2010 - 275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
    ISBN 978-80-7442-002-3 (váz.)
    Artia
      Krejčová, Zdeňka, - Ilustrátor
     užitkové rostliny  kořeninové rostliny  léčivé rostliny  aromatické rostliny
     monografie  atlasy
    SignaturaB 53.849
    Umístění 633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny
    Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníB 53.849   

    Údaje o názvuKoření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové / Dagmar Lánská
    Název na hřbetuKoření
    Záhlaví-jméno Lánská, Dagmar (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajePraha : Aventinum, 2010
    Fyz.popis275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
    ISBN978-80-7442-002-3 (váz.)
    Číslo nár. bibl.cnb002150362
    Edice Artia (Aventinum)
    PoznámkyObsahuje rejstříky
    Dal.odpovědnost Krejčová, Zdeňka, 1944- (Ilustrátor)
    Předmět.hesla užitkové rostliny * kořeninové rostliny * léčivé rostliny * aromatické rostliny
    Forma, žánr monografie * atlasy
    Konspekt633 - Rostlinná výroba
    MDT 633/635 , 633.83/.84 , 635.7 , 633.88 , 633.81/.82 , (048.8) , (084.42)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URL http://toc.nkp.cz/NKC/201012/contents/nkc20102150362_1.pdf
    Ve volném výběru633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny
    Druh dok.KNIHY
    Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové
    Užitkové rostliny poskytovaly člověku nejen nezbytnou potravu, ale také oděv, stavební materiál, různá důležitá léčiva atd. V neposlední řadě i nejrůznější pochutiny, jako např. koření, které je většinou bez výživné hodnoty, ale zato má výraznou chuť, vůni nebo barvu a především povzbudivé účinky na trávicí ústrojí nebo psychiku konzumentů - v lidovém léčitelství se uplatňuje dodnes. Téměř všechny druhy koření uváděné v této knize, ilustrované akademickou malířkou Zdenkou Krejčovou, byly nejdříve užívány jako léčiva. Byla jim připisována kouzelná moc, používaly se k přípravě různých 'nápojů lásky' i k obětem bohům. V poslední době dochází k návratu ke klasickému koření a kořenících směsí, které se používají nejen při přípravě jídel v kuchyni, ale také jako ochrana proti rychlému rozkladu jídel při konzervaci masa, ryb, ovoce, zeleniny a hub. Rovněž je významné používání koření při výrobě cukrovinek, léků a v kosmetice (např. voňavky), takže lze říci, že bez koření se zkrátka neobejdeme. A záleží jen na nás, aby nám koření a různé pochutiny neškodily, ale zpříjemňovaly náš život. Po úvodních kapitolách (Co je koření, Rozdělení koření, Původ a zeměpisné rozšíření koření a Historie používání koření) následují bloky kapitol věnované koření a zdraví a koření a kuchyním světa. Nejrozsáhlejší část publikace obsahuje obrazovou část; k ilustraci rostliny jsou připojeny popis, původ a rozšíření, pěstování a sklizeň, obsahové látky a působení, užití jako koření. Závěr knihy obsahuje rejstříky českých a odborných jmen. Zdroj anotace: Srovname.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.