Počet záznamů: 1  

Boží hody

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Bondy, Ruth, 1923-2017 - Autor
    Vyd. 1. - V Praze : Nakladatelství Franze Kafky, 2008 - 177 s. : il. ; 19 cm
    ISBN 978-80-86911-16-8 (váz.)
      Slíva, Jiří, - Ilustrátor
     Židé  dějiny Židů  židovská jídla  židovská kultura  dějiny gastronomie
     monografie
    SignaturaC 332.644
    Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky
    Boží hody
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníC 332.644   
    Na Sadech - dospělé ( naučná ) k vypůjčeníC 332.644 a   

    Údaje o názvuBoží hody : jak jedli Židé v Čechách a na Moravě / Ruth Bondyová ; [ilustrace Jiří Slíva]
    Část názvuJak jedli Židé v Čechách a na Moravě
    Záhlaví-jméno Bondy, Ruth, 1923-2017 (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajeV Praze : Nakladatelství Franze Kafky, 2008
    Fyz.popis177 s. : il. ; 19 cm
    ISBN978-80-86911-16-8 (váz.)
    Číslo nár. bibl.cnb001828050
    PoznámkyRozložená tit. s.
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografické odkazy
    Dal.odpovědnost Slíva, Jiří, 1947- (Ilustrátor)
    Předmět.hesla Židé - Česko * dějiny Židů - Česko * židovská jídla - Česko * židovská kultura - Česko * dějiny gastronomie - Česko
    Forma, žánr monografie
    Konspekt641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
    MDT 641/642(091) , (048.8) , 316.723:26 , 641.568(=411.16) , 94(=411.16) , (437.3)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Ve volném výběru641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky
    Druh dok.KNIHY
    Boží hody
    Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české, protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti. Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském. Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se několik stručných přikázání Bible, která se týkají požívání masa zvířat, sobotního odpočinku a oslavy svátků, proměnilo během staletí v nesmírně obsáhlou rabínskou literaturu. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.