Počet záznamů: 1
Bondy, Ruth, 1923-2017 - Autor
Vyd. 1. - V Praze : Nakladatelství Franze Kafky, 2008 - 177 s. : il. ; 19 cm
ISBN 978-80-86911-16-8 (váz.)
Slíva, Jiří, - Ilustrátor
Židé dějiny Židů židovská jídla židovská kultura dějiny gastronomie
monografieSignatura C 332.644 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Title statement Boží hody : jak jedli Židé v Čechách a na Moravě / Ruth Bondyová ; [ilustrace Jiří Slíva] Portion of title Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě Main entry-name Bondy, Ruth, 1923-2017 (Author) Edition statement Vyd. 1. Issue data V Praze : Nakladatelství Franze Kafky, 2008 Phys.des. 177 s. : il. ; 19 cm ISBN 978-80-86911-16-8 (váz.) National bibl. num. cnb001828050 Note Rozložená tit. s. Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografické odkazy Another responsib. Slíva, Jiří, 1947- (Illustrator)
Subj. Headings Židé - Česko * dějiny Židů - Česko * židovská jídla - Česko * židovská kultura - Česko * dějiny gastronomie - Česko Form, Genre monografie Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 641/642(091) , (048.8) , 316.723:26 , 641.568(=411.16) , 94(=411.16) , (437.3) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Document kind BOOKS Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české, protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti. Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském. Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se několik stručných přikázání Bible, která se týkají požívání masa zvířat, sobotního odpočinku a oslavy svátků, proměnilo během staletí v nesmírně obsáhlou rabínskou literaturu. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1