Počet záznamů: 1  

Mikrobiologie v technologii vod

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


     Říhová Ambrožová, Jana, 1972- - Autor
    Vyd. 1. - Praha : Vydavatelství VŠCHT, 2008 - 252 s. : il. ; 28 cm
    ISBN 978-80-7080-676-0
     mikrobiologie  mikrobiologie vody
     učebnice vysokých škol
    SignaturaS 32.491
    Umístění
    Mikrobiologie v technologii vod
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( sklad )vypůjčeno (do *17.06.2024)S 32.491   

    Údaje o názvuMikrobiologie v technologii vod / Jana Říhová Ambrožová
    Záhlaví-jméno Říhová Ambrožová, Jana, 1972- (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajePraha : Vydavatelství VŠCHT, 2008
    Fyz.popis252 s. : il. ; 28 cm
    ISBN978-80-7080-676-0
    Číslo nár. bibl.cnb001807523
    PoznámkyTerminologický slovník
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii
    Dal.odpovědnost Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (Nakladatel, vydavatel)
    Předmět.hesla mikrobiologie * mikrobiologie vody
    Forma, žánr učebnice vysokých škol
    Konspekt579 - Mikrobiologie
    37.016 - Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
    MDT 579+578 , 579.68 , (075.8)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Mikrobiologie v technologii vod
    Skripta Mikrobiologie v technologii vod se zabývají obecnou a systematickou mikrobiologií a její aplikací v přidružených oborech a technologiích. Podány jsou všechny potřebné informace a návaznosti se spolupracujícími obory a podobory, např. legislativa, hygiena, hydrobiologie, hydrochemie, genetika, biochemie, technologie úpravy vody a technologie čištění odpadních vod. První kapitola je věnována úvodu do předmětu, seznamuje s předmětem studia mikrobiologie, specifikací oborů (virologie, bakteriologie, mykologie), s historií a aplikovatelností oboru. Druhá kapitola pojednává o nebuněčných organismech, virech, viroidech a prionech a prostředí, ve kterém se vyskytují. Do kapitoly byly zařazeny informace týkající se reprodukční strategie virů. Rozsáhlejší třetí kapitola je přehledem charakteristiky buněčných organismů, specifikovaných prokaryotickými (archebakterie, eubakterie) a eukaryotickými organismy (houby). Uveden je charakter stavby buněk, morfologie, chemické složení buněk, fyzikální vlastnosti buněčných povrchů a systematické členění bakterií a hub na jednotlivé taxonomické jednotky. Ve čtvrté kapitole je specifikováno prostředí mikroorganismů (tzv. abiotické faktory) ovlivňující jejich výskyt, a dále pak ekologické vztahy mezi populacemi a společenstvy navzájem. Specifikovány jsou i choroby, jež způsobují. V páté kapitole jsou uvedeny základy růstu, dělení a rozmnožování prokaryotických a eukaryotických organismů (bakterií a mikromycet). Na tuto kapitolu navazují kapitoly šestá a sedmá, kde je specifikován metabolismus a výživa. Uvedeny jsou základní cykly vztahující se k syntéze či štěpení bílkovin, polysacharidů, tuků a nukleových kyselin. Indikátory znečištění vod, koloběhy prvků v přírodě a specifické skupiny organismů ve vztahu k prostředí, jejich význam, způsoby detekce a kultivace, popisuje kapitola osmá. Základy genetiky a některé metody molekulární biologie uvádí kapitola devátá. Desátá kapitola je kompletním přehledem mikrobiologického vyšetřování různých typů vzorků. Uvádí základy mikroskopické analýzy a přípravy preparátů, charakter prostředí laboratoře a jednotlivé metodiky detekce mikroorganismů. Specifikováno je i vyhodnocování vzorků odpadní vody a kalů. Systémové prvky jakosti a důvody uplatňování systému jakosti na poli mikrobiologie specifikuje jedenáctá kapitola. Větší část textu je věnována hygienickým indikátorům jakosti vod a jejich významu pro člověka v souladu s platnou legislativou. Termíny a definice, použité v textu, jsou ve dvanácté kapitole, tj. v terminologickém slovníku. Třináctá kapitola je přehledem doporučené literatury k dalšímu studiu oboru. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.