Počet záznamů: 1
Pešek, Petr - Autor
Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2007 - 236 s. : il.
ISBN 978-80-86818-55-9
Russia Altera ;
gastronomie stravování ruská jídla
monografieSignatura C 328.617 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Údaje o názvu Ruská kuchyně v proměnách doby : gastro-etno-kulturní studie / Petr Pešek Záhlaví-jméno Pešek, Petr (Autor) Vyd.údaje Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2007 Fyz.popis 236 s. : il. ISBN 978-80-86818-55-9 Číslo nár. bibl. cnb001780884 Edice Russia Altera ; sv. 5 Poznámky Terminologický slovník Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii Jazyková pozn. Anglické resumé Předmět.hesla gastronomie - dějiny - Rusko * stravování - dějiny - Rusko * ruská jídla Forma, žánr monografie Konspekt 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla MDT 613.2 , 640 , (470+571) , 641/642 , (048.8) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština ; ruština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Druh dok. KNIHY Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice. Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii, historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury. Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty, principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1